Lyt til artiklen:

Landbrugsstyrelsen vinder geodatapris for brug af satellitter

00:00
Hastighed: ???x
02:12

Hver sjette dag overflyver de europæiske Sentinel-satellitter Danmark. I god højde optager de to satellitter forskellige typer billeder af Danmarks cirka 600.000 marker. Det har de sådan set gjort i flere år, men i 2019 begyndte Landbrugsstyrelsen at bruge satellitternes data til en langt mere effektiv kontrol. Nu har den satellitbaseret kontrol vundet sin anden pris på få måneder.

Det skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Efter fem års intenst arbejde med at få udnyttet data fra satellitter er det fantastisk at få den anerkendelse for et godt stykke arbejde fra geodata-branchen. Satellitbilleder er i den grad geo-data. Det er en kæmpe holdindsats, der spænder fra it-design til regeloverblik, der bærer frugt, siger Peter Ritzau Eigaard

I september vandt Landbrugsstyrelsen Digitaliseringsprisen for Innovation med den satellitbaserede kontrol, og nu har løsningen også indbragt Juryprisen i årets uddeling af Geodataprisen.

Sparer mange kontrolbesøg

Landbrugsstyrelsen sparer cirka 1.800 kontrolbesøg om året ved at bruge data fra satellitterne. Via en sammenligning af billeder fra de forskellige overflyvninger kan en computer nemlig beregne, om der rent faktisk sker den landbrugsaktivitet, som landmanden får støtte til. En kontrol der tidligere foregik ved at gå ud i hver enkelt mark og se efter.

En af de store fordele ved at bruge satellitter er, at de kan tage billeder af alle landets cirka 600.000 marker. Tidligere blev kun fem procent af markerne kontrolleret i en stikprøve. Hver landmand kan løbende følge med i, om deres marker lever op til betingelserne for støtte.

Det er en central del af Landbrugsstyrelsens strategi at gøre det nemt og enkelt at være kunde i styrelsen blandt andet ved udvikle bedre digitale løsninger. Det er første gang, Landbrugsstyrelsen er nomineret til Geodataprisen. De øvrige nominerede var Søfartsstyrelsen med et interaktivt havkort og Miljøportalen med et værktøj til bedre klimatilpasning.