Lyt til artiklen:

Unik hjulløsning sikrer skånsom kartoffelhøst

00:00
Hastighed: ???x
02:41

Hos Kjargaarden, der er en af landets største producenter af industrikartofler, har man gennem mange år eksperimenteret med forskellige løsninger med dækmonteringer til kartoffeloptagere som led i bestræbelserne på hele tiden at optimere produktionen af kartofler.

Det skriver NDI Group i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har prøvet mange forskellige hjul- og dækløsninger gennem tiden. Først kørte vi med traditionelle dæk på en optager. Så prøvede vi også en løsning med bælter, men det blev for dyrt i længden, fortæller Daniel Susgaard, der er driftsleder på Kjargaarden.

Krævede specialløsning

For to år siden, da man igen skulle til at investere i nyt udstyr for at finde en god løsning med en dækmontering, der både var tilstrækkelig stærk, skånsom og ikke mindst i stand til at køre selv i krævende forhold, hvor den sandede jord godt kan være en udfordring.

- Vi havde brug for en hjulløsning, der både skulle være effektiv og pålidelig. De standardløsninger, vi kunne finde var ikke ideel, fordi hjulene var lidt for lave. Vi kom så i dialog med AP Auto, som sammen med NDI udtænkte en specialfremstillet løsning, fortæller Daniel Susgaard.

Første af sin slags

Hos dækvirksomheden NDI Group i Brørup gik Uffe Hansen, der er teknisk konsulent i virksomhedens landbrugsafdeling, i gang med at udtænke en løsning i samarbejde med Arne Juulsgaard, der er indehaver af AP Auto- og Maskinværksted.

- Vi fik i samarbejde med AP Auto- og Maskinværksted taget mål og nåede i sidste ende frem til en ret unik løsning, hvor man helt undgår at køre kartoffelrækkerne, fordi afstandsstykket på dobbelthjulet på AVR-optageren er målt ud til at passe perfekt til kartoffelrækkerne, fortæller teknisk konsulent, Uffe Hansen og uddyber:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Indtil videre har vi kun leveret én af den type løsning. Så det er en meget unik løsning, men vi tror på, at der helt klart kan være et potentiale i den, fordi den helt løser problemer med at køre i kartoffelrækkerne med kartoffeloptageren.

Den helt rigtige løsning

Daniel Susgaard fra Kjargaarden har indtil videre kun gjort sig gode erfaringer med den specielle løsning, som man nu har kørt med for anden sæson i træk.

- Der har ikke været nogen problemer, og vi har kunnet køre uden nedbrud. Dobbelthjulene og de smalle VF-sprøjtedæk fra Alliance kan fint bære vægten på AVR-optageren. Vi har også kunnet køre selv i de rigtig svære forhold. Desuden skåner vi kartoflerne, fordi vi ikke kører i rækkerne. Så alt i alt er vi godt tilfredse, har rigtig gode erfaringer og ser frem til at tage fat på en ny sæson med denne hjulløsning, som har vist sig at være helt rigtig, siger Daniel Susgaard.

rich-media-3
Kartoflerne skånes, fordi der ikke køres i rækkerne, lyder det fra Daniel Susgaard. Pressefoto: NDI Group