Lyt til artiklen:

DLG: Store forventninger til kommende høst på den sydlige halvkugle

00:00
Hastighed: ???x
02:48

Abonnementsartikel

Verdens kornhøst 2021 er opgjort til 2.274 millioner ton, som er 68 millioner ton mere end året før.

Høstarbejdet på nordlige halvkugle nærmer sig sin afslutning, og det er med blandede følelser hos både producenter og forbrugere.

Verdens kornproduktion høst 21/22 lander på 2.270 millioner ton, som er 68 millioner ton mere end året før. Det samlede høstresultat holdes oppe af store forventninger til den kommende høst på den sydlige halvkugle, skriver DLG i sin markedsberetning.

På den nordlige halvkugle har vejret drillet i mange af store kornproducerende områder:

- Historiske tørke i nordvestlige USA/Canada.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Manglende nedbør i Rusland.

- For meget regn i høstperiode i Frankrig, Tyskland og Polen samt Baltikum.

- Skandinavien oplevede to negative fænomener, først tørt i juni og derefter regn i løbet af høsten. Det har haft konsekvenser både på den samlede hvede- og bygproduktion - og ikke mindst på kvaliteten.

- I skrivende stund må vi konstatere at det primært er mængden af kvalitetskorn der har skuffet, mens forbruget af disse varer buldre derudaf. Særligt i de store kornimporterende lande i Nordafrika og i Mellemøsten. Seneste har vi set at både Saudi Arabien og Ægypten har været på indkøbsturné, hvor de annoncerende interesser for ca. 1 millioner ton tilsammen, men til markedets store overraskelse købte de i alt 2 millioner tons, skriver Niels Vesterlund, senior trader i DLG.

Endnu er majshøsten i gang, hvor landmændene er 80-90 procent færdige. En høst der mængdemæssigt nogenlunde indfrier forventningerne, men ikke kommer til at overraske ekstraordinært.

Rusland lufter idéer om eksportkvoter

På den internationale scene samler interessen sig blandt andet om de politiske vinde i Rusland. Deres variable eksportafgift er i fuld drift, men meget tyder på at også de russiske landmænd holder på årets høst. Det betyder, at priserne internt i landet alligevel stiger mere end russerne, med præsident Putin i spidsen, havde tænkt sig. I sidste uge meddelte den russiske regering at eksportkvoter for 1. halvår af 2022 kan komme på tale, skriver DLG.

USDAs månedlige prognose for udbud og efterspørgsel lander nogenlunde på niveau med forventningerne, og bekræfter den tætte forsyningsbalance i verden.

COP 26

I forbindelse med COP 26 har Kina meddelt at de har et gennembrud i forskning på dyrefoder fremstillet ved "kulstof-emission". Desuden forventer det amerikanske landbrugsministerium i en ny rapport at verdens udbytter i majs over de kommende 10 år vil falde med op til 25 procent pga. af klimaforandringerne, skriver Niels Vesterlund, senior trader i DLG.