Lyt til artiklen:

Ny teknologi skal udnytte raps bedre

00:00
Hastighed: ???x
01:11

Abonnementsartikel

Et nyt projekt kaldet EnxyRaps, vil udvinde spiseolie, protein og emulgatoren lysolecithin fra danskdyrket raps ved at tilføje enzymer i processen. Projektet får støtte af Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) under Landbrugsstyrelsen.

Det vil belaste miljøet mindre, og reducere udledningen af CO2, ved at producere lysolecithin fra rapsfrø i stedet for fra importeret soja. Lysolecithin er en effektiv emulgator, som kan anvendes i forskellige fødevareapplikationer for eksempel i margarine.

Det skriver Landbrugsstyrelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi forventer at kunne forbedre kvaliteten og anvendelsesmulighederne for raps ved at anvende en enzymbaseret proces. Vi vil øge udbytte af olie fra rapsfrø med mindst 5 procent og samtidig forbedre udbytte og kvalitet af proteinerne fra rapskage. Rapskage kan erstatte sojaskrå og mindske klimabelastningen med 1.350 tons CO2-ækvivalenter. Derudover vil det også være en fordel for klimaet med flere proteiner fra planter i vores måltider i stedet for kød, fortæller projektleder Eleonora Miquel Becker fra Teknologisk Institut.