Lyt til artiklen:

Ny teknologi skal hjælpe med optimeret kørsel i marken

00:00
Hastighed: ???x
02:05

Det kan reducere udledningen af både næringsstoffer og klimagasser og øge markens udbytte. Systemet bliver udviklet i et projekt, der får støtte af Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP), skriver landbrugsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Det nye projekt vil bidrage til at mindske jordpakning, så der bliver udvasket mindre kvælstof, fosfor og pesticider, udledt mindre lattergas og lagret mere kulstof. Det vil reducere påvirkningen af miljøet og klimaet og give afgrøderne bedre betingelser for at vokse, så markens udbytte stiger.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Udviklingen af systemet tager udgangspunkt i høst af slætgræs, og projektdeltagerne forventer efterfølgende at kunne anvende samme teknologi til at optimere andre kørsler med tunge læs, som for eksempel høst af andre afgrøder og transport af gylle.

- Slætgræs er meget følsom overfor skadelig jordpakning, og der er mange høst i løbet af et år, så vi kan afprøve vores løsning flere gange i løbet af projektet, forklarer projektleder Mathieu Lamandé fra Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet.

- Vi vurderer, at vores projekt kan begrænse klimapåvirkningen ved slætgræs med i alt 360 kilo CO2-ækvivalenter pr. hektar pr. år. Udbredes det til 160.000 hektar af den danske landbrugsjord, giver det 57.600 tons CO2-ækvivalenter om året. Samtidig forventer vi, at mere bæredygtig kørsel i marken kan øge landmandens udbytte i slætgræs med 20 procent, fremhæver Mathieu Lamandé.

Det nye system integreres i et eksisterende system fra leverandøren AGCO, som også deltager i projektet. Derudover deltager rådgivningsvirksomheden SAGRO, som kender områder til test. SAGRO har også kontakt til landmænd og maskinstationer, så brugerne kan give deres feedback til det nye system. Maskinstationerne skal kunne vejlede landmændene i at investere i de rigtige maskiner til deres marker for at mindske risici for jordpakning.