Lyt til artiklen:

Dansk ide skal gøre ammoniak-fremstilling bæredygtigt

00:00
Hastighed: ???x
01:08

Abonnementsartikel

Dansker vil revolutionere produktionen af gødning med en lille sort boks, som skal producere ammoniak direkte på de enkelte bedrifter.

Danske Suzanne Zamany Andersen har nu i fire år arbejdet på en ide, så de enkelte bedrifter selv kan stå for fremstilling af ammoniak.

Det skriver Videnskab.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Målet er at producere en lille sort boks, som kan sælges til landmænd og gartnerier over hele verden og producere ammoniak direkte på gården,« forklarer Suzanne Zamany Andersen, der i dag er ansat på projektet som postdoc ved DTU Fysik.

- Boksen skal bruge nitrogen fra luften og brint fra vand til at producere ammoniak, og den proces skal så drives af vedvarende energikilder som for eksempel sol og vindenergi, så vi ikke har brug for fossile brændstoffer i produktionen.

- 1-2 procent af verdens samlede energiforbrug går til at producere ammoniak. Den traditionelle ammoniakproduktion kræver i dag højt tryk og høj varme, op til 250 bar og 450 grader, hvilket er utrolig energikrævende, siger Suzanne Zamany Andersen, om baggrunden for at ændre denne form for produktion af ammoniak.