Lyt til artiklen:

Debatindlæg: Bæredygtig udvikling på gården bygger på dygtig ledelse

00:00
Hastighed: ???x
04:36

Hvordan sætter vi yderligere fart på den bæredygtige udvikling i dansk landbrug? Det er der mange veje til, men der er ingen tvivl om, at en af de vigtigste veje er dygtig ledelse. Årsagen er den enkle, at det er lederen på den enkelte landbrugsbedrift, der har den nødvendige og komplekse opgave med at styrke virksomhedens miljømæssige, sociale og økonomiske bundlinje.

Med andre ord er vejen til bæredygtig udvikling i landbruget ikke kun moderne teknologi, de rigtige rammebetingelser eller kundernes betalingsvillighed, selvom alle er påkrævede veje for at komme i mål.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledelse af bæredygtighed står på seks ben

Seges har givet et vidensbaseret bud på, hvordan bæredygtig udvikling kan dokumenteres i dansk landbrug inden for alt fra biodiversitet, klimapåvirkning og dyrevelfærd til økonomi og virksomhedsledelse. I forhold til sidstnævnte er vores anbefaling klar: Hvis man vil skabe en bæredygtig landbrugsvirksomhed, skal landmandens ledelse af virksomheden omfatte disse seks aktiviteter:

1. Der skal være en strategi for virksomheden

Lederen skal lægge og følge en strategi, der sætter den overordnede retning for virksomhedens udvikling. Indsatser og mål for bæredygtig udvikling hører hjemme i strategien, og strategien hjælper landmanden til at fastholde disse ofte nye udviklingsmål for bæredygtighed i en travl hverdag.

2. Strategien skal anvendes aktivt i ledelsen

Lederen skal tale om og følge op på sin strategi for at fastholde virksomhedens mål og den beskrevne vej til målet. Strategiske opgaver med natur og biodiversitet, indsatser mod klimaforandringer eller implementering af værktøj for måling af klimapåvirkning kan meget vel være nye opgaver i virksomheden. Derfor bør medarbejdere involveres i arbejdet med handlingsplaner, individuelle roller og opfølgning for at skabe gode forudsætninger for motivation og selvledelse i virksomhedens omstilling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

3. Brug driftsbudgettet til opfølgning

Lederen skal aktivt bruge driftsbudgettet som ledelsesværktøj til planlægning og opfølgning på ansvarligt brug af ressourcer som energi, gødning, planteværn, medicin, foder, timer til ansatte og til maskiner. Forbruget af disse ressourcer kan være direkte koblet til nogle af virksomhedens mål for bæredygtig udvikling, og i driftsbudgettet kan også indlægges mål og opfølgning for driftsopgaver som naturpleje, kommunikation og videreuddannelse.

4. Der skal være styr på risici

Alt fra ekstremt vejr over stigende renter til sygdomsangreb blandt dyrene og en væltet gyllevogn kan påvirke virksomhedens leveringsevne og overlevelse. Derfor bør lederen udarbejde risikoanalyser og beredskabsplaner for at sikre virksomhedens løbende drift. Det skaber tryghed hos kunderne, i banken og ikke mindst hos medarbejderne og en selv.

5. Der skal hentes inspiration udefra

Artiklen fortsætter efter annoncen

De færreste ledere kan det hele selv. Derfor skal lederen søge inspiration hos personer udefra for at styrke sin ledelse for bæredygtig udvikling. Inspirationen styrker udsynet i forhold til både produktion og marked og kan fx ske ved at etablere en bestyrelse med eksterne medlemmer eller ved at deltage i faglige erfagrupper.

6. Der skal åbnes op mod samfundet

Forbrugere kræver i stigende grad viden om, hvordan deres fødevarer produceres, og hvilke hensyn der tages til klima, miljø og naturen. Det samme gør samarbejdspartnere. Derfor bør lederen invitere omverdenen indenfor på bedriften og pleje sine relationer til alt fra naboer og lokale medier til kunder, leverandører og ens bankrådgiver. Det kan også give inspiration og viden den modsatte vej.

Talent og intuition er et godt udgangspunkt, men ikke altid nok

Som leder kan man både i landbruget og i alle andre brancher komme rigtigt langt med talent og intuition for god ledelse. Men mavefornemmelse er ikke nok, når den bæredygtige udvikling på hver enkelt landbrugsbedrift skal ske så hurtig og med så høj effektivitet, som presset for grøn omstilling kræver.

Derfor arbejder Seges på, at landmanden selv får mulighed følge op på sin ledelse. Det skal ske som et element i dokumentationen af bedriftens bæredygtige udvikling og er et område, hvor også landbrugsuddannelser og landbrugsrådgivere får en stadig vigtigere rolle i lægge og løbende styrke fundamentet for landmandens virksomhedsledelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På bundlinjen er vi ikke i tvivl: Dygtig ledelse er en forudsætning for at kunne nå de mange mål i omstillingen til en bæredygtig fødevareproduktion.