Lyt til artiklen:

Økoformand: Vi skal sadle om

00:00
Hastighed: ???x
02:39

Abonnementsartikel

Den grønne omstilling lægger pres på den måde økologien ser ud i fremtiden, lød det fra formanden for L&F's Økologisektion på årsmødet.

Økologiske landmænd var mødt talstærkt op til Økologisektionens årsmøde, der blev afholdt i dag på Nordjyllands Landbrugsskole få kilometer sydvest for Nibe.

Fra klokken ni mødte folk op til hyggesnak og morgenmad, og en times tid senere gik formanden Hans Erik Jørgensen på scenen til en snak om blandt andet fremtiden for økologien. Det var første landsmøde, efter landbrugsaftalen blev vedtaget, og det bar nogle af emnerne i talen også præg af.

Han lagde ud med at adressere den grønne omstilling.

- Vi står over for store ændringer i vores erhverv, og her vil den grønne omstilling spille en stor rolle. Vi kan ikke fortsætte med bare at gøre, som vi plejer, vi skal sadle om. Det gælder vores forbrug, måden vi producerer fødevarer på, og derfor skal vi alle være indstillet på store forandringer, der griber helt ind i vores hverdag. Derfor gælder det om ikke at være fremtidsforskrækket, men om at have evne og lyst til forandring og se muligheder frem for begrænsninger, lød det fra Hans Erik Jørgensen.

Ny økostrategi med bæredygtighed og velkendte principper

Se også:

Ny økostrategi med bæredygtighed og velkendte principper

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Han lagde op til, at der skal ses på dyrkning af jord og planter på en anden måde, end der er blevet gjort hidtil. Det handler blandt andet om, at der ikke kun skal ses på hvad der bliver tilført, men også, hvad jorden kan af sig selv, hvis den bliver behandlet korrekt.

Det dækkede konkret over at se forretningsmuligheder i at dyrke nye afgrøder, mere mangfoldige sædskifter, plante flere træer og binde mere CO2.

- Vi skal reducere vores klimaaftryk og udvikle bæredygtig økologisk produktion. Jeg er overbevist om, at vi kan blive verdensmestre i grøn omstilling, men vi skal i træningslejr og give den gas. For selvom vi er gode, er vi vist stadigvæk kun på begynderholdet i grøn omstilling, sagde formanden.

rich-media-2
Økologiske landmænd var mødt talstærkt op til Økologisektionens årsmøde, der blev afholdt i dag på Nordjyllands Landbrugsskole få kilometer sydvest for Nibe. Foto: FBG Medier / Anders Melchiorsen.

Blandet fornøjelse

Hans Erik Jørgensen gjorde status over høsten 2021, som han mente var lidt af en blandt fornøjelse med for meget vand nogle steder og for lidt andre steder.

- De fleste steder har udbytterne heller ikke været noget at råbe hurra over, og det samme gælder kornpriserne. Men vi ser allerede nu, at markedet stille og roligt retter sig, sagde han.

Han påpegede dog, at der stadigvæk er usikkerhed om, hvordan det ender.

Økoformand: Derfor forsvinder konventionel husdyrgødning

Se også:

Økoformand: Derfor forsvinder konventionel husdyrgødning

- Grovvarebranchen melder, at der stort set ikke handles økologisk korn i Vesteuropa lige nu. Alle lur-passer lidt i forventning om, at priserne vil stige, sagde formanden.

Omvendt ser det ud til, at det går godt for priserne på økologiske proteinafgrøder, hvor de har ligget på et højt niveau i lang tid. Det tilskriver han, at der fortsat ikke strømmer store mængder kinesisk soja ud i verden og at vi herhjemme har fået øjnende op for at bruge mere lokaldyrket protein.