Lyt til artiklen:

Grisenoteringen: Bunden er nået

00:00
Hastighed: ???x
02:49

I øjeblikket ligger noteringen på 8,40 kroner pr. kilo. Siden sommeren 2021 er prisen faldet støt. Cheføkonom varsler bedre tider.

Alle griseproducenter er ramt af de lave grisepriser i øjeblikket. Det er kun et spørgsmål om, hvor hårdt den enkelte landmand er ramt. Men selvom det ser sort ud, er der tro på, at vi går mod bedre tider, skriver Seges Gris i en pressemeddelelse.

Det har været et turbulent år for griseproduktionen. I begyndelsen af året stod dansk griseproduktion til at nærme sig en rekord med over 14 kroner per kilo, og flere landmænd kunne polstre sig og afvikle gæld.

- Det tog dog en drastisk drejning, og de sidste seks måneder har vi oplevet den største nedgang i grisenotering nogensinde, som ingen kunne have forudset. Der er dog flere gode argumenter for, at bunden nu er nået, mener Martin Brauer, der er cheføkonom i Landbrug & Fødevarer:

- Generelt ser vi en fremgang i økonomien, hvor særligt foodservice oplever rekordomsætninger. Derudover begynder vi igen at se tegn på, at Kina efterspørger europæisk kød det sker mens udbuddet falder i Polen og Tyskland. Og så er det oftest, at priserne rammer bunden i efteråret, siger cheføkonomen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Ekstraordinær høje priser

Priserne på smågrise var i dele af 2019 og 2020 ekstraordinært høje. Der er de danske griseproducenter generelt godt polstrerede til dårligere tider. De danske landmænd har nemlig været gode til at afvikle gæld og opbygge likviditet, skriver Seges Gris i en pressemeddelelse.

- Noteringen har altid kørt i bølger. Derfor er det vigtigt, at vi husker at sætte til side i gode tider, så vi har noget at tære på i de dårlige tider. Det har danske landmænd været gode til, og det gør at de generelt kan stå krisen igennem i hvert fald længere tid end tidligere. Samtidig står vi et bedre sted i Danmark end
mange andre lande, fordi vores produktionsomkostninger er så lave. Derfor kan vi producere grisene til lavere priser end vores konkurrenter, siger Martin Brauer.

Usikkerheden stadig stor

Det er en række forhold, som har spillet ind i forhold til de store udsving i prisen på smågrise. Afrikansk svinepest er rykket tætter på Europa, hvor store dele af polen er ramt. Tyskland har også været ramt af afrikansk svinepest, hvorfor økonomien i at producere grise er dårlig i øjeblikket.

Derfor tør mange landmænd ikke at købe nye smågrise og have stående i deres stalde, hvilket har medført yderligere prispres på de europæiske markeder.

- Selvom der er fremgang at spore må vi se i øjnene, at der stadig er store usikkerheder, som vi ikke er herre over. Corona, svinepest og store omkostninger på råvarer, transport og energi er nogle af de ting, der har påvirket priserne, og det er selvfølgelig noget, der hurtigt kan spille ind, siger cheføkonomen.