Lyt til artiklen:

Flere græskar på markerne

00:00
Hastighed: ???x
01:45

Abonnementsartikel

Græskarrenes popularitet vokser, og det kan ses ude på markerne. Siden sidste år er arealet til dyrkning af de græskar, vi bruger til halloween, vokset med 20 procent.

Halloween, den ubestridte højsæson for at skære uhyggelige motiver i græskar, kommer nærmere. Og de nyeste tal fra Landbrugsstyrelsen viser, at danskernes iver for at føre kniven i det bløde frugtkød er stigende.

Det skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vores tal viser, hvem der professionelt dyrker græskar, og her er tendensen klar. For alle sorter af græskar er der sket en markant stigning siden 2015, og i år har udviklingen taget et solidt hop for de uhygge-spredende sorter. Så chancen for at møde en græskarmand fra en dansk mark, er virkelig stor i år, siger Peter Byrial Dalsgaard, teamleder i Landbrugsstyrelsen.

Det er primært sorten centnergræskar, der bliver brugt som halloweengræskar, men fører man kniven rigtig, kan der komme græskarmænd ud af de fleste sorter, og nogle egner sig også godt til middagsbordet. Også her er der også vokseværk på markerne.

Mandelgræskar i stærkt comeback

Fra 2015 til 2020 styrtdykkede arealet med mandelgræskar ellers fra 19 til blot én enkelt hektar. Men i år er udviklingen vendt, og det samlede areal med mandelgræskar er steget til hele 33,5 hektar.

- Vores tal kan desværre ikke afsløre, hvilke græskar der bliver spist, og hvilke der spreder uhygge, men mandelgræskarret er et lækkert spisegræskar, som mange nok kender som spaghettigræskar, så det er måske også en ny madvane, der kan ses på markerne her, siger Peter Byrial Dalsgaard.

Det samlede areal for græskardyrkningen i Danmark breder sig over 387 hektar. Siden 2015 er græskarmarkerne vokset med 65 procent.