Lyt til artiklen:

4000 heldtidslandbrug skal generationsskifte frem mod år 2030

00:00
Hastighed: ???x
02:30

Tusindvis af landbrugsbedrifter skal omsættes inden for ikke engang ti år. Onsdag den 13. oktober bliver der fokus på generationsskiftets mange aspekter. Lige fra skat til ejerformer.

De mange aspekter omkring generationsskifte kommer i fokus, når Sønderjysk Landboforening inviterer til en temaaften. Det sker onsdag den 13. oktober.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rådgivere fra SLF vil stå til rådighed med al deres ekspertise - og vil i særlig grad belyse, hvorfor det er så vigtigt at have en plan for sit generationsskifte. Uanset om der skal ske en overdragelse inden for familien, eller der skal ske et regulært virksomhedssalg. Også Landbogruppen Syd medvirker, skriver SLF i en pressemeddelelse.

Netop generationsskiftet er og bliver et vigtigt emne, for behovet for generationsskifte i dansk landbrug er stadig højt.

Gennemsnitsalderen stiger

Næstformand i Sønderjysk Landboforenings bestyrelse, Berith Nissen, der bliver mødeleder ved temaaftenen, fortæller, at gennemsnitsalderen for alle landmænd i 2017 var på 56,4 år. På godt ti år er gennemsnitsalderen steget med cirka et halvt år pr. år.

- Frem mod 2030 ser vi ind i, at dem, der nu er over 57 år, skal generationsskifte i løbet af de næste ni år, hvis landmænd skal have en tilbagetrækningsalder på lige fod med det øvrige samfund. 8.-9000 deltidslandbrug skal frem mod 2030 omsættes på grund af alder, mens det tilsvarende tal for heltidslandbrug ligger mellem 3500-4000, tilføjer Berith Nissen, som også er medlem af sektorbestyrelsen for Økonomi og Virksomhedsledelse i Landbrug & Fødevarer.

Kurven skal knækkes

Ifølge Berith Nissen bliver der længere og længere mellem generationsskifte, hvor landbrug afhændes indenfor familien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Siden 2011 er ejerskifter indenfor familien kun sket på mellem 10-20 procent af alle ejerskifter. Dette viser blandt andet, at mange landbrug opkøbes af bestående landmænd, da disse har nemmere ved at finansiere et opkøb, siger hun.

- Men hvis vi skal knække kurven og se en faldende gennemsnitsalder i landbruget, så vi skal have unge landmænd, som kan og vil købe landbrug i gang. Derfor er det en rigtig god ide, hvis den etableringsordning, der drøftes politisk, bliver til virkelighed, mener Berith Nissen.

Ved temaftenen vil der også blive fokus på eksempelvis skatteforhold samt ejerforhold.