Lyt til artiklen:

Debat: Manglende faglighed i landbrugsforhandlinger

00:00
Hastighed: ???x
01:54

De igangværende landbrugsforhandlinger på Christiansborg lider under mangel på viden om landbrug og klima.

En aftale - som den tegner lige nu - vil være decideret ødelæggende for dansk landbrug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er intet som helst fagligt grundlag for de beslutninger, der nu opfordres til, slet ikke når det gælder ambitionen om bindende reduktionsmål. Det værste er nærmest, at man lægger op til at sætte alle disse ting i værk med bemærkninger om, at det ikke skal koste arbejdspladser. Men man kan ikke forringe konkurrenceevnen på den måde uden et betydeligt tab for beskæftigelsen i landbruget og relaterede erhverv.

I Bæredygtigt Landbrug hæfter vi os, udover de bindende reduktionsmål, bl.a. ved begge politiske fløjes ambitioner om at udtage og vådlægge adskillige tusind hektar lavbundsjord - trods usikre estimater for udledning af drivhusgasser og selv om der næppe er basis for udtagning af mere end 20.000-30.000 hektar jord. Derudover foreslår regeringen fortsat nyttesløse og for landbruget ekstremt dyre tiltag på dyrkningsfladen i forhold til at ville fjerne kvælstof.

Ligesom spildevandsindsatsen ifølge Peter Kiær bør prioriteres langt mere, end der er lagt op til. Desuden appellerer han til, at politikerne bruger muslingeopdræt som et kollektivt virkemiddel til at rense fjordene for fosfor og kvælstof.

Det vil også være en kæmpe skuffelse, hvis der ikke er tilstrækkeligt med nye penge med i aftalen, da man jo er nødt til at kompensere både dygtige og flittige landmænd for de restriktioner og ekspropriationer, man angriber dem med - og i øvrigt bør tilføre midler til forskning og udvikling fremfor afvikling.

Det her handler dog om meget mere end kroner og øre - men derimod om, hvorvidt man med henblik på både Danmark og en verden med behov for flere fødevarer virkelig vil stække og svække et af klodens i forvejen mest miljø- og klimavenlige landbrug.