Lyt til artiklen:

Vegetarisk Forening: Tusindevis af jobs i plantebaserede fødevarer

00:00
Hastighed: ???x
02:19

Det er vildledende at fokusere på tab af arbejdspladser i landbruget. For investeringer i plantebaserede fødevarer kan skabe titusindvis af nye jobs, påpeger Vegetarisk Forening i en pressemeddelelse.

Når nogle politikere taler om, at de frygter tab af arbejdspladser i landbruget, er det fordi, de har for travlt med at beskytte kødproduktionen, fremfor at se på landbruget og fødevaresektoren som helhed, sådan lyder det fra Dansk Vegetarisk Forening, der påpeger, at med en investering i plantebaserede fødevarer, kan Danmark skabe titusindvis af nye arbejdspladser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Foreningen har set på 16 forskellige prognoser for fremtidens fødevaremarked, udarbejdet af de store banker og analyseinstitutter.

- Prognoserne peger alle på en kraftig vækst indenfor plantebaserede fødevarer og andre alternativer til produkter fra dyr. Hvis Danmark skal have en del af det marked, skal der investeres et milliardbeløb nu, siger Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening.

Markedet forventes at nå 1.000 milliarder kroner i 2030 ifølge Bloomberg - og 8.000 milliarder kroner i 2050 ifølge Credit Suisse. Hvis Danmark kan få blot to procent af det globale marked i 2030, vil det svare til 20 milliarder kroner. Ifølge beregninger fra Københavns Universitet vil det svare til mellem 20.000 og 40.000 arbejdspladser.

Fremtidens fødevarer

- I fremtiden kommer verden til at producere og spise mindre kød. Ellers kan vi glemme alt om Paris-aftalen, klimamålene og vores børnebørns fremtid. Det er derfor frygteligt bagudskuende og skadeligt for både dansk landbrug og klimaet, når man vil beskytte nuværende arbejdspladser i kødproduktionen, fremfor at skabe nye arbejdspladser indenfor plantebaserede fødevarer, siger Rune-Christoffer Dragsdahl.

- Både markedsprognoserne og klimaudfordringerne taler deres eget tydelige sprog. De politikere, som bliver ved med at fokusere på at bevare Danmarks nuværende enorme kødproduktion, er nødt til at komme ind i det 21. århundrede. Vi skal investere i fremtidens fødevarer, ellers går dansk landbrug og fødevareproduktion en trist fremtid i møde, siger han.