Lyt til artiklen:

Græsland gjorde midtvejsstatus i græsparcellerne

00:00
Hastighed: ???x
03:38

I forbindelse med Græsland 22 bliver der ikke kun fokus på bjergning af græs med diverse græsmaskiner - som noget helt nyt bliver der også fokus på den perfekt etableret kløvergræs-mark under nogle lidt udfordrende forhold:

- Det ideelle tidspunkt at etablere en græsmark på er i august, men på de danske bedrifter med mere end 170 kg N pr hektar (de såkaldte undtagelsesbrug med over 1,7 dyreenheder/ha) må man kun pløje i eksisterende græsmarker fra 1. marts til 1. juni. Hvis kløvergræsmarken skal etableres i august, skal det altså ske uden nogen form for jordbearbejdning, fortæller Gurli Klitgaard, produktchef hos DLF, og én af medarrangørerne bag Græsland 22.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi oplever i forvejen, at flere og flere arbejder med reduceret jordbearbejdning i forbindelse med etableringen af kløvergræs-marker, så vi synes, at det giver rigtig god mening, at stille skrapt på det.

Derfor blev de forskellige såmaskine- og jordbearbejdnings-producenter inviteret til at få ét parcel hver, hvor opgaven lyder på såning af græs med kløverudlæg. Otte producenter tog mod udfordringen og såede græsmarkerne den 11. august.

rich-media-2
Gurli Klitgaard fortæller om de forskellige græsblandinger.

Med og uden nedvisning

Med måske en fremtid uden nedvisning med glyphosat, har Græsland 22 valgt, at de forskellige parceller til etablering af kløvergræs, foregår både i nedvisnet samt ikke nedvisnet kløvergræs.

- De enkelte parceller er delt op i 12x48 meter med halvdelen i nedvisnet kløvergræs, samt den sidste halvdel i afpudset kløvergræs. Derefter er det ellers op til den enkelte producent, at bestemme hvordan jordbearbejdningen skal foregå, samt den efterfølgende såning.

- Der er frit spil for den enkelte producent til at gøre præcis som det synes, for at få den bedst mulige kløvergræs - men der bliver samtidigt kigget på omkostningerne til etableringen for de enkelte parceller, påpeger Gurli Klitgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
Billedet fra den 11. august, hvor såningen af græsparcellerne foregik.

Opfølgning på parcellerne

Tirsdag den 21. september var der gennemgang af parcellerne på Græsland 22-arealet, hvor knap 100 interesserede kiggede forbi arealet og nærstuderede de enkelte parceller, hvor Gurli Klitgaard fortalte de fremmødte omkring græsset og fremspiring mens Gerth Petersen Holm fra Danske Maskinstationer & Entreprenør (DM&E), som også er medarrangør af Græsland, fortalte om maskinernes præsentation med hensyn til jævnhed af den kommende kløvergræsmark.

rich-media-5
Gerth Petersen Holm, Agro-konsulent fra Danske Maskinstationer & Entreprenør.

- Generelt er der stor forskel på jævnheden i de enkelte så-parceller, men flere produktfolk på dagen for gennemgangen påpegede også, at man i mange tilfælde vil køre mere på skrå af kørselsretningen, hvor vi her på Græsland har valgt, at så 90 grader på tværs af den tradtionelle dyrkningsretning, fortæller Gerth Petersen Holm.

Gurli Klitgaard lagde blandt andet mærke til, hvor godt maskinproducenterne havde ramt den ønskede udsædsmængde på 35 kg pr. hektar, og hun havde beregnet fremspiringsprocenten for henholdsvis græs og kløver, og gav en visuel vurdering af det foreløbige resultat.

Men flere gange i løbet af gennemgangen advarede hun om at lade sig forblænde af, hvordan de aktuelle resultater ser ud. Hun pointerede, at en kraftig mineralisering og god græsvækst ikke nødvendigvis er en fordel, når vi skal vurdere marken igen til foråret. Den kraftige græsvækst kan nemlig hæmme kløverets udvikling.

- Det samme gælder for ukrudtstrykket i de enkelte parceller - om det får den store betydning vil vise sig til foråret, fortæller Gerth Petersen Holm, som fortæller, at det bliver spændende at se, om parcellerne med dybdeløsning giver bedre græsmark, eller om direkte såning giver bedre økonomi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi venter derfor med spænding på Græsland 22, for at få netop det besvaret.