Lyt til artiklen:

24 klimaindsatser mod en 70 procent reduktion

00:00
Hastighed: ???x
03:46

Klima, Energi- og Forsyningsministeriet har præsenteret en køreplan mod et klimamål, der skal reducere udledningerne med 70 procent. 24 konkrete politiske indsatser skal sikre dette mål.

Flere sektorer skal være med til at sikre klimamålet: Energisektoren, affaldssektoren, transportsektoren og industrien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Også mål for landbruget er en del af køreplanen. I klimaprogrammet for landbrugs- og skovsektoren skriver regeringen:

Regeringens køreplan for land- og skovbrugssektoren:

I de igangværende landbrugsforhandlinger har regeringen lagt en række konkrete initiativer frem, der medfører 1,8 millioner ton CO2e reduktion i 2030. Regeringen har samtidig vist vejen til reduktioner på samlet 7,3 millioner ton CO2e i 2030 gennem modning af teknologier og ønsker et reduktionsmål for sektoren i 2030. Potentialet for reduktioner falder væsentligt efter 2026, eftersom det tager tid at realisere reduktioner fra håndtering af gylle og gødning samt brun bioraffinering, for eksempel pyrolyse. Der vil derfor på sigt være brug for at vende tilbage til sektoren.

Udledning fra husdyr

I samme rapport skriver regeringen:

- Landbrugets produktion af husdyr og afgrøder forventes tilsammen at udlede 10,5 millioner ton CO2 e i 2030 uden nye tiltag. Disse udledninger vil dels stamme fra dyrenes fordøjelse (4,6 millioner ton CO2 e), dels gødningshåndtering i stalde og lagre (2,3 millioner ton CO2 e) og omsætning af gødning på marker (3,7 millioner ton CO2 e). For at nedbringe metanudledningerne fra dyrenes fordøjelse foreslås det med regeringsoplæg til grøn omstilling af landbruget, at der indføres krav om øget fedtfodring, mens regeringen for at nedbringe udledningerne fra opbevaringen af gylle i stalde foreslår at indføre et krav om, at svinegylle skal udsluses hyppigere fra stald til lager. For at nedbringe udledningerne fra omsætningen af gødning på marker, lægges der i regeringsoplæg til grøn omstilling af landbruget op til, at indsatsen i den målrettede kvælstofregulering opjusteres, ligesom nye grønne krav i EU's fælles landbrugspolitik vil bidrage til at reducere udledningerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Klimaminister Dan Jørgensen sagde under præsentationen af køreplanen for de 24 indsatser:

- Klimakrisen er vor tids største udfordring. I Danmark ser vi på den udfordring med største alvor og i fællesskab er vi kommet halvdelen af vejen mod vores ambitiøse klimamål. Men vi har travlt. Sommerens brande og oversvømmelser rundt om i verden understreger på uhyggelig vis den kendsgerning. Vi må og skal videre og nå helt i mål - og derfor sætter vi nu en deadline allerede i 2025 og præsenterer en samlet køreplan, sagde klimaminister Dan Jørgensen.

De politiske indsatser er fremlagt, mens de aktuelle landbrugsforhandlinger er i fuld gang. Flere gange i regeringens Klimaprogram 2021 er der også nævnt, at regeringen vil "genbesøge landbrugsområdet". De vil fremlægge initiativer, som blandt andet følger om på et kommende reduktionsmål for landbruget.

I køreplanen står der også at, regeringen vil udvikle grønne teknologier i landbruget og fremlægge strategier, som viser, hvordan modningen pyrolyse, gylle- og fodertilsætningsstoffer kan accelerere og opskaleres.

Læs hele klimaprogrammet 2021.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs køreplanen for et grønt Danmark.