Lyt til artiklen:

Emmely på vej i praktik i Tanzania

00:00
Hastighed: ???x
02:26

Abonnementsartikel

Der venter 24-årige Emmely Rosendal Birkballe en stor oplevelse, når hun dette efterår rejser til Tanzania. Her skal hun i seks uger prøve sit fag af i helt andre omgivelser, end hun er vant til.

- Jeg glæder mig til at prøve at arbejde i et land, hvor tingene er anderledes, end jeg er vant til, og måske nedbryde nogle af mine egne grænser, siger det fra Emmely Rosendal Birkballe, som til daglig går på uddannelsen til landbrugsmaskinmekaniker på HEG i Aars og er i lære hos Birkballe & Nicholaisen i Rønde.

Det skriver Ulandssekretariatet i en pressemeddelelse.

Hendes far, smedemester Leif Birkballe, er medejer af Birkballe & Nicholaisen. Om det forestående Tanzania-eventyr siger han:

- Jeg har selv været meget i Afrika - i Tanzania, Kenya, Uganda og Mozambique - og jeg synes jo, det er en god oplevelse for hende at få. Nu holder hun jo på, at hun også vil være maskinhandler, når hun bliver færdiguddannet, og sådan en tur giver hende jo en god ballast.

Samarbejde mellem fagbevægelse og erhvervsskole

Det er Ulandssekretariatet, fagbevægelsens udviklings- og bistandsorganisation, der sammen med erhvervsskolen HEG i Aars har arrangeret turen til Tanzania, og det er tredje gang, de sender lærlinge fra landbrugsmaskinmekaniker-uddannelsen til Tanzania.

For Ulandssekretariatet er ønsket at vise de danske lærlinge, hvordan verden også kan se ud - og give dem lyst til at bidrage til udviklingen:

- Det at få en faglig uddannelse giver mange muligheder, også uden for Danmark. Man kan tage den med ud i verden og gøre en forskel for andre mennesker. Vi vil gerne vise de unge, at verden er stor, og at problemerne bedst løses i fællesskab. Danske lærlinge har en masse kompetencer, som de kan bidrage med i et land som Tanzania, siger Ulandssekretariatets leder Mads Bugge Madsen.

På HEG i Aars er uddannelseschef Aksel Gaardsted Christiansen glad for endnu en gang at kunne sende et hold lærlinge afsted til Tanzania:

- Vi kan se på de lærlinge, vi tidligere har haft i Tanzania, at de vokser helt vildt af sådan et ophold. De får prøvet sig selv og deres fag af i nogle helt andre omgivelser. Der er ikke altid det værktøj, de er vant til, sproget er et andet og det samme er arbejdskulturen. Uddannelsesniveauet er også et andet i udviklingslandene, og vores lærlinge vil nok opleve, at de med deres danske erhvervsuddannelse virkelig har noget at bidrage til verden med, siger han.

Emmely Rosendal Birkballe er i Tanzania i uge 40-45.