Lyt til artiklen:

Vestjysk i dialog med miljøministeren om vandområdeplanerne

00:00
Hastighed: ???x
03:21

Det foreløbige udspil til 3. generation af vandområdeplanerne vil få voldsomme konsekvenser for landbruget, mener man i landboforeningen Vestjysk. Derfor er landboforeningen, Ringkøbing-Skjern og Varde kommuner og en række interessenter gået sammen om at klargøre hvilke løsninger, der kan tilgodese både natur og landbrug.

Det skriver Vestjysk i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efter et indledende møde mellem parterne, var landboforeningen og kommunerne til møde med miljøminister Lea Wermelin.

- Hvis vi skal i mål med vandområdeplaner, der ikke afliver dansk landbrug, er det enormt vigtigt, at miljøministeriet lytter til os, som skal udføre den kæmpe opgave, der ligger i at tilbageholde kvælstof og give plads til mere natur, samtidig med at vi skal opretholde den gode og effektive landbrugsproduktion, siger formand for vestjysk, Søren Christensen og fortsætter:

- Jeg oplevede til mødet, at miljøministeriet var lyttende og havde sat sig ind i de problemstillinger, vi står overfor i oplandet til Ringkøbing fjord. Eksempelvis med vigtigheden i, at slusen til fjorden driftes optimalt. Det skal prioriteres højt, for hvis ikke slusedriften er i orden, er det fuldstændigt ligegyldigt for vandmiljøet i fjorden, hvad vi foretager os på land.

Sæt gang i vådområderne

Ifølge Søren Christensen er det afgørende for vandområdeplanerne, at de lokale får indflydelse. Det er også derfor, vestjysk har taget blandt andet Danmarks Naturfredningsforening, sejlere og fiskere i Ringkøbing fjord, og kommunernes teknik- og miljøudvalg med på samråd.

- Udspillet til vandområdeplanerne er ikke kun et problem i Vestjylland, det er et problem alle steder. Alle områder er så forskellige, og derfor holder det ikke, at der bliver taget en firkantet beslutning fra oven, som vi alle skal indordne os efter. Jeg håber, at beslutningstagerne kan se fornuften i at lytte til os lokale, der ved, hvad der realistisk set kan lade sig gøre, og give os medansvar i, at planerne kan lykkes, lyder det fra Søren Christensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han fremhæver, at der i Vestjylland er stor interesse for at udtage lavbundsarealer for at etablere vådområder, men at processen omkring det simpelthen er for langsommelig.

- I udspillet til vandområdeplanerne fylder efterafgrøderne alt for meget. Lad os få fokus på etablering af vådområder i stedet.

Borgmester bakker op

Søren Christensen bakkes op af borgmester i Ringkøbing-Skjern kommune, Hans Østergaard, der også deltog i mødet med miljøministeren.

- Hele landbruget og følgeerhvervene er meget vigtige i vores kommune, så selvfølgelig støtter jeg op om det arbejde, vestjysk gør, for at vandområdeplanerne kommer til at gøre så lidt skade på landbruget som muligt, siger borgmesteren.

Han ser også en problematik i processen omkring etablering af vådområder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er jo flot, at man har sat to milliarder af om året til udtagning af lavbundsjord og etablering af vådområder. Det nytter bare ikke noget, så længe man ikke rigtig får midlerne frigjort, fordi det af mange forskellige, tekniske årsager er for langsommeligt og besværligt at få etableringen gennemført, siger Hans Østergaard og fortsætter:

- Det er helt klart, at landbruget ikke bare sidder på hænderne i arbejdet omkring vandområdeplanerne og kvælstofreduktion. Landbruget er deres ansvar bevidst og ved udmærket godt, at de er en stor del af de løsninger, der skal komme i fremtiden - og de er klar til at handle på det.