Lyt til artiklen:

Danske og udenlandske dyretransporter er blevet renere

00:00
Hastighed: ???x
03:03

​Danske og udenlandske grisetransporter er i dag langt oftere rengjort og fri for gødning fra dyrene, når de kører ind over grænsen sydfra, end de var tilbage i 2018. Dengang viste en stikprøvekontrol fra Fødevarestyrelsen, at lidt mere end halvdelen af lastbilerne var beskidte, og dermed risikerede at tage afrikansk svinepest med ind i landet.

Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Siden har Fødevarestyrelsen styrket informationen og vejledningen til transportbranchen, der selv har øget sin kontrol med lastbiler, der krydser grænsen. Og meget tyder på, at den fælles indsats har båret frugt. En stikprøvekontrol, som Fødevarestyrelsen gennemførte af 300 lastbiler i efteråret 2020 og foråret 2021, viste, at det nu kun var knap 10 procent af de vogntog, der var på vej ind i landet, der ikke var rengjort og desinficeret tilstrækkeligt mod 55 procent i 2018. Den udvikling vækker glæde i Fødevarestyrelsen.

- Både danske myndigheder, landbruget og transportbranchen er oppe på tæerne, ikke mindst efter at Afrikansk svinepest har bredt sig i blandt andet Polen og Tyskland. Det er formentlig også den bekymring, som slår igennem i de seneste positive resultater fra vores kontrol- og informationskampagne, vurderer projektleder og dyrlæge i Fødevarestyrelsen, Birgitte Beck Jørgensen.

Hun understreger, at der fortsat skal være fokus på området, så endnu færre beskidte biler kører over grænsen.

Det er transportvirksomhedens ansvar, at bilerne er ordenligt rengjorte og desinficerede, og at vognmanden får noteret, hvor og hvornår lastbilen er gjort ren. Kravene gælder i hele EU, og skal være med til at mindske risikoen for at sprede husdyrsygdomme.

Fødevarestyrelsens kontrol- og informationskampagne omfattede også indenlandske transporter på slagterierne, på markeder og på de samlesteder, hvorfra dyrene transporteres videre ud i Europa. Her viste Fødevarestyrelsens stikprøvekontroller, at omkring 30 procent af lastbilerne ikke var rengjorte og desinficerede tilstrækkeligt. Det ærgrer Birgitte Beck Jørgensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg er med på, at truslen for at få smitte ind i landet er størst syd fra. Men hvis smitten kommer ind i landet - og den risiko kan ikke udelukkes - så er det helt afgørende, at vi undgår, at lastbilerne kører rundt med Afrikansk svinepest eller andre husdyrsygdomme. Derfor nytter det ikke, at bilerne ikke bliver gjort ordentligt rene herhjemme. Det kommer vi til at følge op på sammen med branchen, understreger Birgitte Beck Jørgensen.

Afrikansk svinepest er ikke farlig for mennesker. Men sygdommen er dødelig for svin. Hvis sygdommen kommer ind i Danmark lukker landene uden for Europa for deres import af dansk svinekød. Københavns Universitet har beregnet at bare et enkelt udbrud af Afrikansk svinepest vil koste 1,3 - 2,5 mia. kroner i tabte eksportindtægter og udgifter til bekæmpelse af sygdommen.