Lyt til artiklen:

87 bedrifter gør klar til åbent landbrug i weekenden

00:00
Hastighed: ???x
01:49

Søndag den 19. september inviterer 87 bedrifter landet over indenfor til det årlige Åbent Landbrug arrangment.

-Vi landmænd er stolte af vores produktion og viser den meget gerne frem. Vi tror på, at man kommer længst med en åben dialog. Derfor håber jeg, at flest mulige danskere har lyst til at bruge deres søndag på at besøge en lokal landmand - eller fødevarevirksomhed - få frisk luft, se dyrene og forhåbentlig blive lidt klogere på, hvordan et moderne dansk landbrug ser ud og hvordan vi arbejder med at producere mere klimavenligt, fortæller Søren Søndergaard, formand for Landbrug & Fødevarer om det årlige arrangement, der finder sted nu på søndag.

Også biogas-anlæg

Men det er ikke kun landbrugsbedrifter, som åbner dørerne op til Åbent Landbrug. Som noget nyt har nysgerrige danskere i år også mulighed for at se, hvordan råvarer udvikles og spildprodukter fra landbruget bliver brugt. Ni virksomheder åbner nemlig også for deres produktion søndag den 19. september.

Her kan man blandt andet blive klogere på, hvordan der udvikles nye kornsorter som bedre kan klare fremtidens vejrfænomener som tørke og kraftig regn og hvordan man omdanner restprodukter fra landbrug og industri til grøn energi.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

En af de virksomheder der tager imod gæster til Åbent Landbrug er Sønderjysk Biogas der har været i drift i fem år. Biogasanlægget modtager og bruger restprodukter fra landbruget. Det er både husdyrgødning, halm og andet organisk råmateriale.

- Vi vil gerne vise vores anlæg for offentligheden. Normalt er der mange interesserede, der ringer til os og ønsker at besøge vores anlæg. Dem kan vi tilgodese ved at slå døren op til Åbent Landbrug. Og så synes vi, at vi har en god historie at fortælle. Nemlig at vi laver bæredygtig energi ud af restprodukter, fortæller Jesper Gejl Jørgensen, direktør for Sønderjysk Biogas.