Lyt til artiklen:

Foreninger: Brug Conservation Agriculture i EcoSchemes

00:00
Hastighed: ???x
02:10

Danmarks Jægerforbund, Dansk Ornitologisk Forening og Foreningen for Reduceret Jordbearbejdning i Danmark opfordrer til at benytte conservation agriculture i EcoSchemes. Det skriver foreningerne i en fælles pressemeddelelse.

- Jo mindre, vi gør ved jorden, jo bedre er det for blandt andet klimaet og biodiversiteten, påpeger Henrik Terp, formand for Foreningen for Reduceret Jordbearbejdning i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den store interesse for at dyrke på den måde er et meget positivt skridt i retning af den grønne omstilling af landbruget, som politikerne i disse dage prøver at blive enige om.

- Men desværre ser det ud til, at de ikke helt har fanget, at det her er et virkemiddel, der virker med det samme og forholdsvis nemt kan tages i brug, uddyber Jakob Bergmann Nielsen, chefkonsulent hos
Danmarks Jægerforbund.

Ved at lade være med at rode i jorden bliver der flere insekter og plantedele, som tjener som føde for mere liv i markerne.

- Forskning herhjemme og internationalt viser tydeligt, at antal fugle, som hører hjemme i markerne, øges markant ved at dyrke conservation agriculture i forhold til de øvrige dyrkningssystemer, konstaterer Henrik Wejdling fra Dansk Ornitologisk Forening (DOF).

Et af flere virkningsfulde tiltag

De tre foreninger har sammen og hver især længe arbejdet for, at politikerne både tager conservation agriculture og andre tiltag i brug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Nu er muligheden oplagt, når hele landbrugspolitikken bliver omlagt med EcoSchemes, forklarer Henrik Terp.

Der kan nemlig for eksempel gives omlægningstilskud til conservation agriculture, arealtilskud og/eller støtte til investering i såmaskiner til systemet.

- Den måde kan kobles med andre EcoSchemes som for eksempel udtag til at lave småbiotoper med videre, supplerer Henrik Wejdling.

I det hele taget øges biodiversiteten i agerlandet, når mange forskellige typer landskabselementer kombineres.

- Vi får betydelig mere vildt med et varieret landskab, fastslår Jakob Bergmann Nielsen.