Lyt til artiklen:

Stor interesse for ny slagtesvinestald

00:00
Hastighed: ???x
02:24

Der blev ikke talt gæster ved torsdagens åbent hus hos Henrik Mortensen, som sammen med sine leverandører havde budt indenfor i sin nyopførte slagtesvinestald med 7.500 stipladser og en årlig produktionskapacitet på 31.000 slagtesvin ved Farsø.

Men en time før lukketid havde pølsemanden allerede udleveret 1.400 pølser, og en af leverandørerne konstaterede, at han aldrig før har oplevet så mange til åbent hus ved indvielse af en ny stald, og han gættede på 2.000 deltagere.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Men uanset det eksakte besøgstal, kan det konstateres, at der var massiv interesse for at se den nye stald, inden de første grise rykker ind i den 100 meter lange og 6.200 kvadratmeter store stald.

Slut med eksport

Med opførelsen af stalden kan den forhenværende formand for Landsforeningen af Danske Svineproducenter selv fede sine egne smågrise op, og dagen før indvielsen af stalden, sendte han da også det sidste læs smågrise afsted til eksport.

Med det aktuelle prisniveau på smågrise er Henrik Mortensen også helt på det rene med, at det er ret god timing, at den nye stald nu kan tages i brug.

- Det er fantastisk heldigt, for nu har vi otte-ni uger, hvor vi kan indsætte alle de grise, vi producerer, siger han.

Foruden en årlig produktion i den nye stald på 31.000 slagtesvin afsætter Henrik Mortensen 3.500 grise til en nabo. Det betyder et årligt overskud på 5.000 grise, men det er ikke udelukket, at han vil færdigfede hele sin produktion af smågrise.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har en gammel Ø-stald, som vi kan renovere, siger han.

Naturlig ventilation

Den nye stald er en konceptstald fra Agrifarm med betydelig loftshøjde og naturlig ventilation. Hver sti i den store stald rummer 450 til 500 svin, og der er en betydelig grad af automatisering.

Miljøet i stalden er således præget af lys og luft til glæde for både grise og ansatte.

Og det har været helt afgørende for Henrik Mortensen.

- Jeg har haft en stald med kvælende varme og stank af ammoniak, så jeg vidste, at det skulle være anderledes, hvis jeg skulle have flere slagtesvin, siger Henrik Mortensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han siger, at prisen for den nye stald ikke har været væsentligt højere med den valgte løsning sammenlignet med en mere traditionel stald.