Abonnementsartikel

Efter en hel nats forhandlinger har EU’s landbrugsministre yderligere udvandet den igangværende minireform af sundhedstjekket. Og ministrene er stadig ikke færdige med de besværlige drøftelser, hvor specielt Tyskland har vist sig meget modvillig over for den forestående udfasning af mælkekvoterne.

Kvoterne forventes holdt på en procents stigning om året i fem år mod en endelig fuld udfasning i 2015 med Italien som eneste undtagelse. De får lov til at hæve deres kvote med fem procent. Og det vil sige, at fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) ikke fik sit ønske opfyldt om at komme med på den vogn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det fremgår af den kompromistekst, som EU-formandskabet lagde på bordet her til morgen, og som tegner til at ligge tæt på det endelige resultat.

Rammer de store brug

Nattens tovtrækkerier har sat sine klare aftryk. Blandt andet er den del af støtten, der skal overføres til udviklingen af landdistrikterne blevet skåret med én procent, så man nu kun øger trinvist med fem procent frem mod 2012.

Samtidig er planen om at lade de største modtagere af landbrugsstøtte bære en større del af byrden blevet voldsomt nedbarberet.

Nu kommer det kun til at ramme de superbrug, der får mere end 300.000 euro (2,2 mio. kr.) i støtte om året. De kommer til at afgive fire procent ekstra.

Og så ændres reglerne for, hvor mange penge landene selv skal spytte i kassen med landdistriktsmidlerne, så de fremover kan hente 75 procent hos EU, stigende til 90 procent i udsatte egne, når de bruges til såkaldte ”nye udfordringer”, hvilket dækker over klimaforandringer, vedvarende energi, bekæmpelse af vandmangel og bevarelse af biodiversiteten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derudover har flere lande fået opfyldt ønsker, der skal tilgodese deres interesser.

Ingen tør spå om, hvornår ministrene når frem til en aftale, men der forventes nyt inden længe.