Lyt til artiklen:

Hvordan etableres den perfekte kløvergræs-mark?

00:00
Hastighed: ???x
01:54

Abonnementsartikel

På Græsland 22 sættes der ikke kun fokus på maskiner til bjergning af græs - der vil også være fokus på maskiner til etablering af den perfekte kløvergræsmark.

I forbindelse med Græsland 22 bliver der ikke kun fokus på bjergning af græs med diverse græsmaskiner - som noget helt nyt bliver der også fokus på den perfekt etableret kløvergræs-mark under nogle lidt udfordrende forhold:

- Det idelle tidspunkt at etablere en græsmark på er i august, men på de danske bedrifter med 170 kg N pr hektar (de såkaldte undtagelsesbrug) må man kun pløje i eksisterende græsmarker fra 1. marts til 1. juni. Hvis kløvergræsmarken skal etableres i august skal det altså ske uden plov, fortæller Gurli Klitgaard, produktchef hos DLF, og én af medarrangørerne bag Græsland 22.

Artiklen fortsætter efter annoncen

. Vi oplever i forvejen, at flere og flere arbejder med reduceret jordbearbejdning i forbindelse med etbalering af kløvergræs-marker, så vi synes, at det giver rigtig god mening, at stille skrapt på det.

rich-media-2
Gurli Klitgaard er produktchef hos DLF, som hedder sidder med den græsblanding, der bliver sået ud i de forskelige parceller. Foto: Morten Damsgaard.

Med og uden nedvisning

Med måske en fremtid uden nedvisning med glyphosat, har Græsland 22 valgt, at de forskellige parceller til etablering af kløvergræs, foregår både i nedvisnet samt ikke nedvisnet kløvergræs.

- De enkelte parceller er delt op i 0,3 hektar nedvisnet kløver græs, samt 0,3 hektar afpudset kløvergræs, og så er det hellers op til den enkelte producent, at bestemme hvordan jordbearbejdningen skal foregå, samt den efterfølgende såning.

- Der er fritspil for den enkelte producent til at gøre præcis som det synes, for at få den bedst mulige kløvergræs - men der bliver samtidigt kigget på omkostningerne til etableringen for de enkelte parceller, påpeger Gurli Klitgaard.

Alle såmaskine-producenter er blevet inviteret, og de producenter, som har valgt at takke ja til etableringen af kløvergræs er:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Horsch

- Kuhn

- Pöttinger

- Virkar

- Lemken

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Bednar

- Vredo

- Amazone