Abonnementsartikel

Dansk Maskinhandlerforening fylder 90 år og markerer det i dag, fredag, med festligheder og bogudgivelse og i morgen med åbent hus i sekretariatet i Kolding

Dansk Maskinhandlerforening har nu lagt rammerne for foreningens virke og grundlag frem til 100 års jubilæet i 2018.

Det mener foreningens formand, Jens Aage Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han beskriver i forordet til foreningens 90 års jubilæumsskrift de nye strategier og værdier, som er rammen for den fremtidige udvikling af foreningen.

Visionen for Dansk Maskinhandlerforening er at skabe værdi for foreningens medlemmer hver dag, og foreningens mission er at skabe viden og lønsomhed hos medlemmerne og deres medarbejdere.

Grundlaget for arbejdet er værdierne åbenhed, engagement, fortrolighed og ansvarlighed.

Til Kolding

Jubilæumsåret 2008 er på mange måder et skelsættende år for foreningen, Som også i år har flyttet sekretariatet fra Brønshøj til Kolding og etablerede en helt ny organisation i det nye sekretariat.

Og i forbindelse med jubilæumsfestlighederne i disse dage i Kolding har foreningen udgivet et jubilæumsskrift, som er en opdatering af de seneste 15 års udvikling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udgivelsen er en form for efterskrift til foreningens 75 års jubilæumsbog fra 1993, Dansk Maskinhandlerforening 1918 – 75 års jubilæum – 1993, og beskriver de seneste års udvikling i foreningen.

Jydsk forening

Foreningen blev grundlagt den 18. november 1918 og hed fra begyndelsen Jydsk

Maskinhandlerforening, men allerede på det tidspunkt var målet, at foreningen skulle udvikle sig til en landsdækkende forening, og det blev en realitet allerede den 7. juni 1920, hvor navnet dansk Maskinhandlerforening blev introduceret.

Baggrunden for dannelsen af foreningen var ifølge foreningens 75-års jubilæumsbog angiveligt et kaos og modstående interesser i den danske landbrugsmaskinsektor.

Ifølge bogen var modsætningerne mere synlige end de fælles interesser. Det skyldtes især, at agenter, husmandsforeninger og brugsforeninger ofte solgte maskiner og tilbehør til priser, der ikke levnede forhandlerne nogen som helst avance.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det hører formentlig også med til den daværende situation, at maskinhandlerne var den nyeste gruppe af erhvervsdrivende i landbrugsmaskinbranchen.

Datidens smede angreb i hvert fald hyppigt de ”ufaglærte” maskinhandlere.