Lyt til artiklen:

Fjordland: - Vi får lav slagtesvinenotering i en tid

00:00
Hastighed: ???x
03:39

At slagtesvinenoteringen har taget et gevaldigt dyk er nok ikke gået de fleste svineproducenters næse forbi. Faldet på 2,8 kroner på ni uger er voldsomt, og i den forbindelse har den nye landboforening, Fjordland, udsendt en række råd fra økonomikonsulent Christian R. Paulsen, der kan hjælpe svineproducenterne til at komme igennem perioden.

Han vurderer, at den nuværende situation ikke ændrer sig foreløbigt, og derfor bør man være proaktiv:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg vil anbefale dig at du får fulgt op og skabt overblik over dit likviditetsbehov for resten af året og får eventuelle aftaler på plads med dit pengeinstitut. For når gennemsnittene bryder hinanden så har der været samme mønster hver gang - i hvert fald siden 2008 - at så kommer vi ikke retur lige foreløbig, siger Christian R. Paulsen i en pressemeddelelse.

Året er startet godt for de fleste

Mange har lavet budget med 9,50 kr. som gennemsnitligt noteringsgrundlag for første halvår, hvor de faktiske notering endte i 10,48. Det betyder at der er lagt godt fra land. Det har givet en rullestart, som man nu kan bruge konstruktivt til at sikre årets sidste 4,5 måned, lyder det fra konsulenten.

- Som udgangspunkt anbefaler jeg derfor, at du lader midlerne stå trygt og godt på kontoen. Det gør jeg, fordi andet halvår er aflagt med et gennemsnitligt noteringsgrundlag på 10,63 og med aktuel notering på 9,10, så er det svært at forestille sig at, vi kommer tæt på den budgetterede notering, siger han.

Han råder desuden til, at hvis der dukker en uventet mulighed for kornkøb til skarpe lavere priser end det nuværende marked, så bør det naturligvis kraftigt overvejes, men ellers så behold likviderne til det vides, hvordan det står til rent noteringsmæssigt.

Signalet har været sikkert siden 2008

Christian R. Paulsens data går tilbage til 2008, og siden da har der været 24 kryds, som har haft samme konklusion. Når 50 dage bryder 200 dage opad, så kommer prisen ikke ned i seneste bund igen. Når den bryder nedad, så kommer den ikke tilbage til seneste top.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi ved ikke hvor længe det varer. I perioden har der gennemsnitligt været 27 uger mellem kryds, og det varierer fra 8 til 74 ugers varighed. Og det er netop derfor, vi bør holde likviderne hjemme.

rich-media-3
På grafikken viser den blå graf det glidende gennemsnit for 50 dage, den røde 200 dage og de sorte punkter er selve noteringen. Grafik: Fjordland

Vi ved ikke, om vi har set bunden

Noteringen er, som bekendt faldet 2,80 kroner siden toppen i uge 24. det svarer til 24 procent på 9 uger og derfor kan man fristes til at tro at så kan den da snart ikke falde mere, men det skal man være påpasselig med at tro.

- Vi skal ikke længere tilbage end sidste år, før vi så et fald på 35 procent over 37 uger og i 2017/18 28% på godt et år. Vi kan så kun gætte på, om vi ser en notering, som hurtigt kommer tilbage, som ind i 2021 eller om der går 29 uger som i 2018/19, hvor noteringen lå og dansede mellem 8,30 og 8,70, siger Christian R. Paulsen

At gætte på hvad der kommer til at ske er spekulation, så det må ifølge konsulenten være op til den enkelte at vurdere. Det eneste han kan sige er, at den ikke kommer tilbage i et skønt leje, før vi ser en trendvending.

- Så krydstjek dit budget. Find ud af, hvad der kan udsættes og undværes og få sørg endelig for at få dine aftaler på plads med dit pengeinstitut. Det giver ros fra dem, når du er tidligt ude og selv har taget stilling til, hvordan det bedst muligt håndteres, lyder rådet.