Lyt til artiklen:

15 minutters planlægning kan gøre en stor forskel

00:00
Hastighed: ???x
02:08

Som optakt til høsten har energi- og teknikrådgiver Gunnar Schmidt, Byggeri & Teknik I/S, udarbejdet nogle få, men meget konkrete råd til, hvordan den travle høsttid kan blive mere sikker for alle.

Han mener, at det er vigtigt at tænke sikkerhed ind som en integreret del af opgaveplanlægningen - særligt i høsttiden, som erfaringsmæssigt er en farlig tid med risiko for alvorlige ulykker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I høsttiden vil man gerne nå rigtig meget arbejde på kort tid. Travlhed betyder desværre også at risikoen for ulykker stiger, siger han.

Udvidet kaffepause

Gunnar Schmidts anbefaling er, at man, inden høstarbejdet går i gang, drøfter- og aftaler de sikkerhedsmæssige spilleregler i høstsjakket i forhold til høstarbejdet.

- Hold gerne en udvidet kaffepause, hvor I bruger 15 min. på at aftale spillereglerne. Aftalerne vil gøre, at alle arbejder efter de samme sæt regler, siger han.

Seks anbefalinger

Konkret har Gunnar Schmidt følgende seks anbefalinger:

· Sørg for, at mejetærskeren stoppes helt - også motoren - før en blokering i skærebordet fjernes manuelt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

· Ved arbejde under for eksempel skærebord og andet, som bæres af hydraulik, skal man sørge for at understøtte med støttebukke, så et hydraulisk svigt ikke resulterer i en ulykke.

· Få mejetærskerpiloten til at stoppe fremdriften et kort øjeblik, når nogen vil stige på eller af maskinen.

· Nærm dig arbejdende maskiner fra vinkler, hvor føreren kan se dig.

· Hav gerne reflekser på tøjet. Dette gør dig synlig for andre, både på offentlig vej og i marken.

· Skal du have kontakt til andre i høstsjakket, så brug telefonen eller samtaleanlægget i stedet for at møde op personligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De fleste af disse råd er nok kendte af mange, men Gunnar Schmidt oplever, at sikkerhed ofte er noget, der negligeres i en travl tid.

Han håber derfor, at han med disse meget konkrete råd kan inspirere til nogle enkle tiltag, som burde være til at efterleve, og som vil betyde en betydelig øget sikkerhed i den travle høsttid.