Lyt til artiklen:

Svinenoteringen tager endnu et markant dyk

00:00
Hastighed: ???x
02:15

Svinenoteringen har de seneste uger været i frit fald.

Nu er noteringen faldet med 40 øre. I uge 32 ligger noteringen på 9,50.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På otte uger er noteringen faldet fra næsten 12 kroner per kg til 9,50 kroner per kg.

Det europæiske marked for fersk grisekød er fortsat ude af balance og præget af feriestemning og en usædvanlig ugennemsigtighed, skriver Danish Crown i sin markedsberetning.

- Det er ikke svært at holde styr på, hvor mange grise, der bliver slagtet i Europa fra uge til uge. Det, der ikke er nogen der har overblik over, er, hvor meget der enten bliver lagt på frostlager eller solgt i Europa fra frostlagrene. Det sidste er helt sikkert en faktor i den ubalance, vi ser lige nu. Vi har indikationer på, at der blev lagt langt flere varer på lager sidste efterår med henblik på at sælge dem hen over sommeren i år, og de er blevet presset ud i markedet de sidste par måneder, siger Lars Albertsen, der er global salgsdirektør i Danish Crown Pork.

Ubalancen i markedet ramte, da Kina i slutningen af maj pludselig skruede voldsomt ned for importen af grisekød. Priserne på det kinesiske marked var faldet så meget, at mange kinesiske importører løb fra ordrer, selvom de allerede havde forudbetalt typisk 30 procent af varernes pris.

- Der er ingen eksportører, der er gået fri af annulleringer, men for os var det til at håndtere. Nogle af vores kolleger har været tvunget til at sælge varer på det europæiske marked, der allerede var pakket og frosset ind til Kina. Det har vi aldrig set før, og det har forstærket den ubalance, vi har set i markedet. På den korte bane er den blevet forstærket af feriesæsonen i Sydeuropa. Det er helt normalt for årstiden, men i år kommer det endnu mere på tværs end normalt, siger Lars Albertsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den meget pludselige nedgang i eksporten fra Europa til Kina gør, at en relativ stor del af det europæiske grisekød skal sælges andre steder, og den omstilling er ikke slut endnu.

- Feriesæsonen er en udfordring på den korte bane, men når vi kommer længere ind i august, så bør aktiviteten begynde at stige. Samtidig er der alternative markeder uden for Europa, som begynder at røre på sig, men vi skal formentlig nogle uger længere frem, før der begynder at falde lidt ro på markedet igen, siger Lars Albertsen.