Lyt til artiklen:

Danske Vandløb: Vi kan undgå store oversvømmelser

00:00
Hastighed: ???x
03:16

Vi kan undgå oversvømmelser, men det kræver, at politikerne sætter bedre vedligeholdelse af vandløb på dagsordenen. Vi har brug for en ny vandløbslov, siger formand for Danske Vandløb, Helge Danneskiold-Samsøe.

Ødelæggende oversvømmelser er ikke kun fænomener i andre verdensdele.

Forleden blev store dele af det vestlige Tyskland blot nogle få hundrede kilometer syd for grænsen og London udsat for omfattende oversvømmelser med tab af mange menneskeliv og enorme materielle skader til følge. Også i Danmark har der været uvejr på en række lokaliteter.

Det giver anledning til eftertanke, og ja, lignende meget voldsomme oversvømmelser kan blive realiteten herhjemme, selv om vi ikke har samme type landskab som andre steder i Europa. Til gengæld er der mere havvand, regnvand og grundvand.

Det skriver Danske Vandløb i en pressemeddelelse.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Faktisk er det muligt at indrette vandløb, så de både afleder vand og fortsat er natur og miljø, forklarer formand for foreningen Danske Vandløb, Helge Danneskiold-Samsøe.

- Dermed kan vi forhindre mange af de katastrofer, som vi ser i udlandet. Oversvømmelser giver masser af skade på huse og ejendomme, og de koster dyrt. At de så i Tyskland også koster menneskeliv, er en tragedie, og vi bør gøre, hvad vi kan for at undgå oversvømmelser i Danmark, siger Helge Danneskiold-Samsøe.

Både natur, miljø og vandafledning

Danske klimaforandringer betyder, at der er al mulig grund til at indrette sig på øget nedbør og voldsom pludselig regn, og det handler om, at vores vandløb både er natur og miljø samt kan aflede vandmængderne.

Et eksempel er Gudenåen, hvor det er almindelig kendt, at vandstanden er steget med 60 centimeter siden 2007. Kommunerne er ikke indstillet på at gennemføre en bedre vedligeholdelse af vandløbet, så der tages højde for fremtidig monsterregn, selv om der har været eksempler på oversvømmelser.

Det er ikke mange år siden, at dele af Vejle lå under vand, og andre byer har også været ramt, ligesom der er mange eksempler på kraftige regnskyl, hvor et område får en hel måneds regn eller mere på under en time.

- Godt nok er vi ikke et bjergland, og dermed undgår vi forhåbentligt nedbør og flodbølger af den art, som førte til katastrofen i Tyskland. Men vi bør indrette os efter, at der bliver brug for afledning af store mængder vand i fremtiden ikke mindst af hensyn til de mange, der bor tæt på åerne, siger Helge Danneskiold-Samsøe.

Brug for en ny vandløbslov

Han mener, at politikerne bør vågne op og tage fat på arbejdet med en at revidere vandløbsloven, som er fra 1983 og dermed fra tiden før klimaforandringerne. For nogle år siden kom et ekspertudvalg nedsat af regeringen og med tidligere minister Henrik Høegh i spidsen med forslag til en ny vandløbslov og fik opbakning fra flere sider bl.a. naturorganisationer og landbruget.

- Men siden er der ikke sket andet, end at nedbørsmængderne er steget yderligere, og vi har fået endnu flere af de såkaldte 100 års-hændelser. Arbejdet med vandløbsloven, som vores vandløb administreres efter, er gået helt i stå, siger Helge Danneskiold-Samsøe.

- Der bliver mere end nogensinde forsket i vandstrømninger, vandløb og afledning af vand, og jeg kan kun opfordre politikerne til at komme i arbejdstøjet. Der er mere end nogensinde før brug for nye metoder og systemer til vedligeholdelse af vandløb baseret på de senere års forskning på området, siger Helge Danneskiold-Samsøe.