Lyt til artiklen:

Rapshøsten på Nordfyn er i gang

00:00
Hastighed: ???x
02:28

Rapshøsten er i gang på Nordfyn, og en af de første på brovægten hos Emmelev A/S er planteavler Erik Emdal, som driver i alt 114 hektar og har høstet vinterbyg samt skårlagt 16 hektar med raps.

Det skriver Emmelev i en pressemeddelelse.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Han fortæller, at det nok fire-fem dage tidligere på sæsonen sammenlignet med andre år, at rapsen er klar, men han tør endnu ikke sige noget om udbytte og kvalitet:

- Vi har haft en god vækstsæsonen med nedbør og varme, men det kan ske, at den seneste tids tørke har taget toppen af udbytterne. Jeg glæder mig over en tidlig høst, for der er nok at se til med krav om tidsfrister for såning her i efteråret, siger Erik Emdal.

Meget arbejde venter

- Nu skal jeg ikke sælge skindet, før bjørnen er skudt, men går alt vel kan vi vel afslutte høsten omkring 1. august. Hveden kommer vi i en amerikanersilo, mens vi leverer byggen til Danish Agro. Vi har igennem mange år leveret rapsen til Emmelev A/S, som er tæt på, og det fungerer ganske fint, siger Erik Emdal.

Erik Emdal klarer selv høsten med hjælp fra hustruen, som kører fra:

- Vi hentede 8,2 ton pr. hektar i vinterbyg, så vækstbetingelserne har jo været gode. Om udbytterne holder dette niveau i hele høsten, tør jeg ikke sige noget om, lyder det fra Erik Emdal.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Laver fossilfri biodiesel

Hos Emmelev A/S glæder medejer Morten Simonsen sig over, at høsten er i gang, og læs med raps ruller ind på pladsen. Emmelev A/S har et tæt samarbejde med landmænd på Nordfyn, som leverer raps direkte til virksomheden og dermed en stor del af de olieholdige frø, som bruges til produktion af fossilfri biodiesel.

En sidegevinst er samtidig produktion af proteinholdige foderkager til kreaturer, som kan erstatte en klima- og miljømæssig belastende import af sojakager fra andre verdensdele, og 10 procent af rapsfrøene bliver brugt til raffineret glycerin i pharmaindustrien.

Byder på grillpølser og snak

Morten Simonsen kommer i høsten tæt på landmændene, og nogle aftener byder han og medarbejderne på Emmelev A/S landmændene på grillpølser og en vand, når de kommer med raps til møllen. Der bliver så tid til en snak - selv om der også er meget arbejde, der skal klares.

Rapsen dyrkes på markerne på Nordvest- og Nordfyn og over til Kerteminde, mens foderkagerne leveres til kvægbrugere på store dele af Fyn.