sonsoreret-indhold

Lyt til artiklen:

Beskyt kartoflerne med effektiv biostimulant

00:00
Hastighed: ???x
04:48

At opnå høje udbytter kræver nye og andre løsninger end tidligere. Det skyldes blandt andet den øgede mængde af krav og reguleringer i landbruget, som fastsættes for at sikre en bæredygtig fødevareproduktion, der dog resulterer i færre klassiske plantebeskyttelsesmidler.

Det er derfor naturligt, at markedet for biologiske midler er i hastig udvikling som et supplement til de klassiske løsninger i planteavlen. Det voksende marked for biologiske midler giver dermed danske landmænd nye muligheder for at hjælpe deres afgrøder på vej, og det bliver stadig mere aktuelt at tænke på.

Et af de firmaer, der tror på biologiske midler som et ekstra effektivt og bæredygtigt middel for fremtidens fødevareproduktion, er Syngenta, der til dette år har lanceret virksomhedens første biologiske middel, Quantis, på det danske marked. Quantis er en effektiv biostimulant, som forsikrer kartoffelafgrøden mod sæsonens varme- og tørkestress og dermed hæve udbytteniveauet.

Det er meget relevant, fordi kartoffelproducenter bliver udfordret af deres begrænsede udbud af hjælpemidler på markedet, samtidig med at vejret sæson for sæson er blevet mere utilregneligt.

- Landbrugets vilkår ændrer sig på grund af forbrugernes ændrede ønsker til fødevareproduktionen samt de øgede politiske reguleringer. Derfor kigger vi også efter effektive hjælpemidler andre steder end før. Vores fokus er derfor at introducere et bredere udsnit af virke- og hjælpemidler til de danske landmænd, fortæller produktchef Inge Fiil Poulsen, Syngenta.

Klik og bliv klogere på biologiske midler

Letter varmestress på kartofler

Syngenta lancerede til sæsonen 2021 den multikomponente biostimulant Quantis på det danske marked, efter danske og engelske forsøg, der viste gode resultater og høje udbytter. For eksempel hjælper biostimulanten afgrøder til at stå imod abiotisk stress løbende i sæsonen, så væksten ikke stopper.

- Quantis er særligt effektiv til at beskytte mod varme og tørke. Det er et punkt, som mange kartoffelavlere kan få gavn af, da høje temperaturer vil få kartoffelplanten til at lukke ned for vitale processorer, fortæller Inge Fiil Poulsen.

Biostimulanten anvendes side om side med de traditionelle kemiske sprøjtemidler og skal på samme måde sprøjtes på planterne. Syngentas egne forsøg viser gode resultater, når man sprøjter forebyggende.

- Quantis er et forebyggende middel, der virker ved at understøtte de processerer i kartoffelplanten, der ellers vil lukke ned og koste udbytter, når den udsættes for tørke- og varmestress. Vi ser de bedste resultater, hvis man sprøjter, før den stressede periode opstår. Alt efter sæsonen opnår man højere udbytter ved 1 til 3 behandlinger, fortæller Inge Fiil Poulsen.

- Rent praktisk kan det for mange give mening at time behandlingerne med skimmelsprøjtningerne. Det er ikke sikkert, at planten er stresset ved første skimmelsprøjtning, men her skal man huske på, at effekten er forebyggende, siger han.

Læs hvordan du hæver udbytterne med Quantis

Nye midler betyder ny tankegang

Biologiske midler opdeles typisk i to forskellige kategorier: Biostimulanter og biologiske bekæmpelsesmidler. Biologiske bekæmpelsesmidler vil ofte besidde en pesticideffekt, hvorimod biostimulanter stimulerer de naturlige processer i planterne, for eksempelvis at opretholde og fremme afgrødekvaliteten.

- Fremtidens forhold tvinger landbruget til at tænke anderledes og tage nye midler med i værktøjskassen som tilføjelse til dem, der allerede er i den. Med en biostimulant som Quantis er det en ny type middel, man tager i brug. Det stimulerer plantens fysiologi, og vi forsøger i højere grad at udnytte plantens fulde potentiale, fortæller Inge Fiil Poulsen.

Syngentas biostimulant virker ved at levere en let tilgængelig blanding af organisk kulstof, aminosyrer, kalium og calcium, der supplerer plantens egne molekylære cellefunktioner.

- Varme fremmer oxidativ stress, der udløser frie radikaler, som nedbryder plantens celler og enzymer. Dertil vil den blive udsat for osmotisk stress, der lukker af for fordampning fra bladene og effektivt stopper fotosyntesen. Som forsvar vil planten selv begynde at danne antioxidanter og osmosebeskyttende molekyler, men dette er en energitung proces, som vil påvirke dannelsen af kartoffelknolde negativt. Bliver varmestressen for høj, produceres der ganske enkelt færre eller mindre knolde, fortæller Inge Fiil Poulsen.

- Quantis stimulerer og understøtter forsvarsværket ved at øge produktionen af antioxidanter samt at opformere sukkerstoffer og aminosyrer, der hjælper med at opretholde saftspændingen i planten uden brug af unødig energi. Det sikrer alt sammen, at fotosyntesen holdes i gang under stressede forhold, så tilvæksten ikke går i stå, siger han.