Lyt til artiklen:

Nyt digitalt værktøj kan sikre mod skadedyr og udbyttetab

00:00
Hastighed: ???x
02:22

Abonnementsartikel

Lus, der bærer virussen havrerødsot med sig, er en udfordring for mange planteavlere. Ny app kan hjælpe med at opdage synderne i tide. Det digtiale værktøj er med til at sikre præcis anvendelse af insekticider i efteråret på vintersædsmarkerne og dermed også et redskab til mere bæredygtig planteavl.

Udbredelsen af lus der bærer virusen havrerødsot er stigende i takt med de højere temperaturer samt at de grønne marker året rundt sikrer dem et fødegrundlag, og dermed øget mulighed for opformering. Den nye app BYDV Assist fra Syngenta skal hjælpe med at komme lusene til livs og undgå spredning af havrerødsot.

Det skriver Syngenta i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Landmandens største udfordring er, at der ikke kan gøres noget, hvis der er sprøjtet på det forkerte tidspunkt, og havrerødsot først har fat i marken. Appen er en hjælp for landmændene til at sikre, at lusebekæmpelsen sker på præcis det rigtige tidspunkt. Hvis man følger appens anvisninger, kan optimale sprøjtning holde havrerødsot næsten helt væk, så der som udgangspunkt ikke er tab som følge af virussen, siger Torben Sørensen Seeds Product Manager i Syngenta Nordic.

Med appen får brugeren adgang til specifikke vejrudsigter inden for en radius på få kilometer, og samtidig holder den styr på lusenes livscyklus ud fra graddagssummer. For de landmænd der sår deres vintersæd tidligere, har lusene bedre vækstbetingelser ved varmere temperaturer. I app'en er det simpelt at indtaste dato for såning og lokalitet og dermed få bedre viden om beskyttelse mod havrerødsot.

Bæredygtighed og præcis planlægning

Syngenta har stort fokus på bæredygtighed og at dette tænkes ind i fremtidens produktion i samspil med mulighederne for at opnå høje udbytter.

- Det er vigtigt at værne om udbytter og producere bæredygtigt, da det er de krav vi skal kunne leve op til i fremtiden, siger Torben Sørensen

Derudover betyder klimaforandringerne, at somrene varer længere, hvilket øger muligheden for flere generationer af lus. Det gør det sværere at tilrettelægge den klassiske sprøjtestrategi for landmændene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har stået med landmænd, der har behandlet deres marker efter planen, men stadig har mistet store dele af udbyttet på deres vintersædsmarker til havrerødsot. Da vi analyserede marken, fandt vi et vindue på syv dage, hvor marken har stået ubeskyttet mod lusene, men et relativt kraftigt angreb til følge, siger Torben Sørensen