Lyt til artiklen:

Kemi-ulykker i danske landbrugsvirksomheder skal nedbringes

00:00
Hastighed: ???x
02:00

Hvert eneste år ender et stort antal danskere på hospitalet med skader som følge af en arbejdsulykke, herunder skader forårsaget af kemiske produkter.

På trods af et vedvarende fokus fra blandt andet Beskæftigelsesministeriet og Arbejdstilsynet på nedbringelse af arbejdsulykker, har antallet de sidste fem år ligget stabilt højt omkring 42.000 årlige ulykker - herunder ulykker hos danske landbrugsvirksomheder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skriver Joblife i en pressemeddelelse.

Som følge af den manglende udvikling præsenterede Regeringen og arbejdsmarkedets parter i december 2020 nye nationale mål for arbejdsmiljøet i Danmark, hvor endnu kraftigere opmærksomhed nu rettes mod nedbringelsen af arbejdsulykker. Herunder lyder det specifikt, at færre danskere skal udsættes for farlig kemi på arbejdspladsen.

Det har fået danske Joblife, der er en landsdækkende rådgivningsvirksomhed indenfor arbejdsmiljø, til at øge fokus på problemet, og samtidig har de fornyet deres digitale platform, Dansk Kemidatabase, og etableret et korps af kemirådgivere bag med henblik på at gøre det endnu lettere at håndtere kemi i danske virksomheder og dermed reducere det høje antal kemiulykker i Danmark.

- Kemiske arbejdsulykker kan ofte være meget alvorlige, fordi der er tale om skader der eksempelvis omhandler ætsninger eller forgiftning. Det er et stort problem, at kemiske ulykker ligger på samme høje niveau år efter år, når vi ved, hvor farlige disse ulykker kan være. I Joblife oplever vi, at virksomheder finder reglerne om kemi besværlige og uigennemskuelige. Og når der ikke er styr på reglerne, så kan der ske fatale ulykker. Derfor mener vi, at det er et område indenfor arbejdsmiljø, der bør have et skærpet fokus, siger Jonas Janholt Waarst, kommerciel direktør i Joblife.

Omkring 500 danskere årligt optræder i Arbejdstilsynets statistik med blandt andet ætsningsskader, infektion og forgiftning.