Lyt til artiklen:

Østjydsk Familielandbrug: Vi skal være stolte af vores erhverv

00:00
Hastighed: ???x
02:50

- Sidste år holdt vi vores generalforsamling, aftenen inden Danmark lukkede ned. Vi vidste ikke, at vi alle sammen ville være samlet foran fjernsynet dagen efter. Mette Frederiksen lukkede landet og sagde: Vi står ikke over for en fødevarekrise, så lad nu være med at gå ud og hamstre gær og toiletpapir. Men der blev hamstret, og alle hylder blev tomme. Rugbrød, kød og mælk blev revet ned fra hylderne - for vi havde jo en krise. Men næste morgen var hylderne fyldt op igen, for landmanden stod op, som han plejede, køerne blev malket, som de plejede, grisene blev fodret og kørt til slagteriet, som de plejede. Vi fortsatte med at gå på arbejde, nøjagtigt som vi plejede. Vi var med til at holde hjulene i gang.

Sådan indledte formand Niels Jørgen Thomsen sin beretning, da Østjydsk Familielandbrug holdt generalforsamling tirsdag den 15. juni. Godt 40 medlemmer var mødt op til en aften med en fyldig og humoristisk beretning om det forgange Corona-år med alvorlige emner som minkskandalen, syge dyr i natur-nationalparkerne og landbrugsforhandlinger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skriver Østjydsk Familielandbrug i en pressemeddelelse.

Landbrugsforhandlinger

Niels Jørgen Thomsen fremhævede landbrugskonferencen, som blev holdt i februar og var startskuddet til landbrugsforhandlingerne. På konferencen holdt formand for Landbrug & Fødevarer, Søren Søndergaard, og præsident for Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding, et fælles oplæg om udtagning af lavbundsjord.

- Der er så mange ting, vi kan være uenige om, men her gik vi sammen og det slog mig; Hvorfor sidder vi altid til bords med dem, som vi er enige med i alt? Hvordan kan det være, at vi sjældent fremhæver de ting, som vi er enige i, og fokuserer på det, når vi er sammen med folk, hvor vi ikke har samme holdninger? Vi skal ikke altid modarbejde hinanden. Sammen er vi stærkere, understregede Niels Jørgen Thomsen og fortsatte:

- Det er vigtigt, at vi får en bred aftale, som kan holde i mange år, så vi ved, hvilken retning vi skal bevæge os i, uanset hvem der sidder i statsministeriet. Vi har brug for stabilitet i landbruget, understregede han.

Natur-nationalparker

Syge dyr i natur-nationalparkerne og skævvridningen af reglerne for dyrevelfærd blev også vendt på generalforsamlingen både i formandens beretning og i den efterfølgende debat.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I Familielandbruget vil vi gerne have mere vild natur i natur-nationalparkerne, men ikke på bekostning af dyrenes behov. Som landmænd ved vi, at vi skal behandle vores dyr godt. Det ved regeringen og staten åbenbart ikke. Det er under al kritik, at regeringen ikke vil efterleve dyrevelfærdsreglerne på statens egne arealer. Jeg vil foreslå, at de får ansat en landmand til at tilse dyrene, sagde Niels Jørgen Thomsen.

Han sluttede sin beretning:

- Jeg er stolt af dansk landbrug - det skal vi alle sammen være. Vi gør det rigtig godt.