Lyt til artiklen:

Landmand reducerer klimaaftryk gennem bæredygtige investeringer på gården

00:00
Hastighed: ???x
02:47

En af de landmænd, der arbejder hårdt for at reducere CO2e-udledningen er Jesper Arnth Jensen fra Outrup ved Varde. Han er blandt de mest klimaeffektive landmænd i Arlas netop opgjorte database fra klimatjek. Gennem klimavenlige investeringer på gården og fokus på bæredygtigt foder til køerne, som Jesper Arnth Jensen selv dyrker og blander, udleder han kun 0,93 kg CO2 per liter mælk.

Det er et godt stykke under Arlas landmænds gennemsnitlige CO2-udledning på 1,15 kg CO2 per liter mælk, som er langt under det globale gennemsnit.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Planlægning og digitalisering gør foder mere bæredygtigt

Foder til køerne er en af de ting på gårdene, der koster mest på klimakontoen. Derfor har Jesper sat målrettet ind for at optimere sit foder.

rich-media-2
Jesper Arnth Jensen planlægger sit foder. Pressefoto

- Jeg bruger meget tid på planlægning og forberedelse af mit foder, som jeg planlægger et helt år frem. Det dækker over alt fra markplan og strategisk valg af dyrkning af afgrøder til udvikling af foderopskrifter til forskellige typer køer, hvor vi løbende skruer på helt små nuancer hver eneste dag, siger Jesper Arnth Jensen.

Og den nøje planlægning har båret frugt. I dag har Jesper Arnth Jensen en imponerende foderudnyttelse på hele 98 procent. En af nøglerne til den høje udnyttelse er, at Jesper Arnth Jensen har internt på sin fodervogn:

- Digitalisering gør det muligt at lave daglig foderkontrol, hvor vi hele tiden minimerer spild ved hjælp af registreringer og målinger. Det betyder, at vi kender detaljerne for hver eneste kilo foder. Derfor er et af mine bedste råd til andre landmænd at investere i digitale løsninger til fodervognen, siger Jesper Arnth Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Investerer i bæredygtige tiltag og høj dyrevelfærd

Jesper Arnth Jensen er konstant på jagt efter at nedbringe sit klimaaftryk. Derfor investerer han løbende i nye tiltag, der gør gården grønnere.

- Jeg gør meget for at gøre mit landbrug cirkulært, så vi udnytter ressourcerne og energien optimalt. Fx bruger vi vandet to gange, og vi udnytter varmen fra mælken til at varme vores vandbeholder og stuehus op, siger Jesper Arnth Jensen.

Endelig er en af vejene til et grønnere landbrug glade køer, der har det godt. For høj dyrevelfærd giver mere og bedre mælk.

- Køerne skal have det godt. En af mine seneste investeringer er vandsenge til køerne, så de ligger godt i stalden. Mit foderarbejde er også vigtigt for køernes velfærd, da den rigtige fodersammensætning med maksimalt 170 gram råprotein er en af de vigtigste faktorer for køernes velfærd og for klimapåvirkningen.