Lyt til artiklen:

SLF-beregninger: Klimaudspil vil koste dyrt

00:00
Hastighed: ???x
03:25

Abonnementsartikel

Tab af arbejdspladser og i værste fald lukninger og konkurser er scenariet, hvis regeringens klimaudspil for landbruget går igennem.

Det viser konsekvensberegninger, som Sønderjysk Landboforening har fået udarbejdet, og som netop er præsenteret for folketingspolitikere.

Hvis det klimaudspil, som regeringen har fremlagt for landbrugserhvervet, bliver til virkelighed, vil det indiskutabelt betyde tab af arbejdspladser samt i værste fald lukninger og konkurser, skriver SLF i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landbrug & Fødevarer har meldt ud, at det vil koste dansk landbrug et tab på op omkring 740 millioner kroner, hvis regeringens oplæg vedtages. I øjeblikket forhandles der på Christiansborg for at nå en aftale.

Også i det syd- og sønderjyske er udsigterne dystre. Det fik tre Venstre-politikere syn for sagen, da de besøgte SLF ved et politisk møde. Folketingspolitikerne Eva Kjer Hansen, Hans Chr. Schmidt og Anni Matthiesen blev ved mødet præsenteret for konsekvensberegninger for lokale bedrifter, som SLF har udarbejdet.

Beregningerne bekræfter udmeldingerne fra Landbrug & Fødevarer. Det ser værst ud for kvæg- og mælkeproducenterne. Formanden for SLFs bestyrelse, Christian Lund, gennemgik et eksempel fra en bedrift med 200 malkekøer.

- Den udjævning af landbrugsstøtten, som regeringen lægger op til, vil for den pågældende landmand med 230 hektar jord betyde et tab i arealstøtten på ikke færre end 194.200 kroner. Oven i kommer så yderligere tiltag i form af krav til mættet fedt i foderet samt krav til miljøvenligt græs, som sammenlagt vil bringe tabet op på 309.700 kroner, konstaterede Christian Lund.

Også deltidslandmænd rammes

Andre lokale konsekvensberegninger omhandlede blandt andet bedrifter med kalveproduktion. En mindre bedrift med 500 kalve og 80 hektar jord vil tabe 231.000 kroner, mens det går endnu værre for en større producent med 2200 kalve og 360 hektar jord. Han vil miste hele 640.800 kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men også når det gælder en deltidslandmand med 17 ammekøer med opdræt, stude og kalve - cirka 50 dyr i alt - samt afgræsning og pleje af 46 hektar naturarealer, bliver der tab på 85.000 kroner. Det betyder samtidig, at årsresultatet går i minus.

Sammen med kvægproducenter har også producenterne af stivelseskartofler økonomisk pine i udsigt. En beregning fra en bedrift med 450 hektar planteavl, hvoraf de 270 hektar er kartofler, viser et nedslående tab på 624.234 kroner.

- Det er helt igennem barske beregninger, hvor der i udgangspunktet ikke lægges op til, at de pågældende landmænd får nogle år til at tilpasse sig de nye krav. Her kommer der bare nogen med et udspil, som giver enorme tab, lød det fra Hans Chr. Schmidt, tidligere minister.

Ved det politiske besøg var der også fokus på krav til kvælstof, og bestyrelsesmedlem Søren Laustsen kunne i den sammenhæng orientere omkring den rapport for Haderslev Fjord, som er undervejs. Rapporten sker i et samarbejde med Haderslev Kommune og forsyningsselskabet Provas.

Også problematikken omkring generationsskifte og for få unge i landbruget var på dagsordenen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det politiske møde var det første i en række. Senere forventes et møde med deltagelse af politikere fra den røde fløj.