Lyt til artiklen:

Rapsprotein skal bruges til fødevarer

00:00
Hastighed: ???x
02:41

Forskningsprojektet etableres med en bevilling fra Novo Nordisk Fondens Challenge Programme på 56 millioner kr. og ledes fra Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

At skaffe proteiner nok ved en bæredygtig fødevareproduktion er en kæmpe udfordring frem mod 2050, hvor det globale befolkningstal forventes at være på 9,7 milliarder mennesker, skriver Københavns universitet i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De proteiner, vi i øjeblikket får fra animalske fødevarer, skaber en høj udledning af drivhusgasser, hvorfor vi er nødt til at spise mere plantebaseret. Rapsen er en af vores mest udbredte afgrøder, der dog i øjeblikket bidrager mest med proteiner til dyrefoder.

- Der bliver dyrket meget raps i Nordeuropa, så der ligger et kæmpe uudnyttet potentiale i rapsproteiner, hvis vi kan løse nogle af de problemer, der gør, at de ikke bruges til fødevarer i dag, siger professor ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet (KU FOOD), Marianne Nissen Lund, der leder SEEDFOOD.

Når man stort set ikke udnytter rapsproteinerne til fødevarer, skyldes det indholdet af stoffer, der begrænser udnyttelsen af næringsindholdet (antinutritionelle indholdsstoffer), uønsket smag samt mangel på funktionalitet i fødevarer (for eksempel evnen til at danne ønskede strukturer i fødevarer).

- Mange planteproteiner har et lavt indhold af de essentielle aminosyrer, som vi mennesker har brug for, og som findes i animalske proteiner. Men indholdet af disse essentielle aminosyrer er ret højt i rapsen i forhold andre plantekilder, og det er også en af grundene til, at vi har valgt at undersøge, hvordan vi kan forarbejde rapsen, så den bliver egnet som sund og velsmagende næringskilde for mennesker, siger Marianne Nissen Lund.

Skub på

Tanken er, at den basale viden, der opnås i SEEDFOOD kan overføres og udnyttes af industrien, så vi kan øge udnyttelsen af rapsprotein i fødevarer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Forskningsideen bag SEEDFOOD er udviklet i tæt samarbejde mellem projektets partnere, der udover Københavns Universitet tæller DTU samt universitetet i Le Mans i Frankrig, og jeg er begejstret for muligheden for at lede en så fokuseret indsats, der kan rykke noget i forhold til den danske klimadagsorden, siger Marianne Nissen Lund.

Forskningsbevillingen fra Novo Nordisk Challenge Programme 2021 - Proteins for Tomorrow's Food - er en af de største satsninger i Danmark, når det gælder grundlagsskabende fødevareforskning i proteiner.