Lyt til artiklen:

10 landbrugsskoler i partnerskab om Landbrugets Lederuddannelser

00:00
Hastighed: ???x
03:26

Hidtil har Landbrugets Lederuddannelser alene kunne tages som heltidsuddannelserne Produktionsleder (PL) og Agrarøkonom (AØ). Fra september 2021 kan både PL og AØ tages som deltidsuddannelser takket være et 5-årigt forsøg, som er godkendt af Undervisningsministeriet. Det kan være attraktivt for mange faglærte landmænd med en fleksibel lederuddannelse, der kan gennemføres sideløbende med arbejde og familie.

Det skriver Landbrug og Fødevarer i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Godt uddannelsesmix

Uddannelsen til Produktionsleder vil kunne færdiggøres på 1 år (40 uger på deltid), mens uddannelsen Agrarøkonom tager 2 år (varighed 80 uger). Undervisningen vil være en blanding af onlineundervisning, fremmødeundervisning (ca. hver 14. dag), gruppearbejde og selvstudie. Dele af undervisningen kan foregå som case-arbejde i samarbejde med den studerendes arbejdsplads eller læringspartnere.

Fleksibel tilrettelæggelse

- Uddannelsen tilrettelægges på baggrund af de studerendes baggrund, fortæller Jens Huusmann fra Jordbrugets Uddannelsescenter, så faget produktionsstyring fx kan lægge mere eller mindre vægt på kvægdrift alt efter hvilke bedrifter de studerende kommer fra. Dermed spares tid i dagligdagen, fordi dele af undervisningen kan knyttes direkte til den daglige praksis.

- Det er et studie med op mod 20 timer pr. uge, men med forskellig belastning over året og med mulighed for fx at tage en lydbog med i traktoren, så man studerer og arbejder samtidig. Det vil også være muligt, at den afsluttende projektopgave har fokus på egen landbrugsvirksomhed, supplerer Brian Christensen fra Agroskolen.

Fælles model

De ti skoler er fælles om planlægningen og har udarbejdet en fælles afviklingsmodel samt årskalender med undervisningsfagene, som allerede ligger på den nye hjemmeside www.landbrugetslederuddannelser.dk

Sammen har skolerne skabt et unikt samarbejde og en unik læringsplatform for det 5-årige forsøg, som er finansieret af skolerne med opbakning fra Undervisningsministeriet og Landbrug & Fødevarer. Ud over et formandskab (bestående af formand Lars Møgelbjerg Andersen, som er forstander på Asmindkloster Landbrugsskole og næstformand Henrik Jensen, som er forstander på Landbrugsskolen Sjælland under Roskilde Tekniske Skole) er der etableret en styregruppe med repræsentanter for skolerne, en arbejdsgruppe og et netværk blandt vejledere og de daglige undervisere på uddannelserne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Målgruppen er voksne

Den nye mulighed er målrettet den faglærte landmand, som er fyldt 25 år og har relevant erhvervserfaring. Deltidsuddannelsen er dermed rettet mod den faglærte landmand, som ikke fik taget lederuddannelsen i forbindelse med sin landbrugsskoletid eller som efter endt uddannelse har fundet ud af, at der vil være store fordele i også at have en lederuddannelse.

Web og viden

De ti skoler har sammen udviklet hjemmesiden www.landbrugetslederuddannelser.dk med information om uddannelserne, skolekalender, kontaktinfo på skolerne, mulighed for tilmelding med videre. Desuden er der oprettet facebookgruppen Landbrugets Lederuddannelser, lavet faktaark og udvekslet viden blandt andet fra de vellykkede forsøg med deltidsuddannelse, som har været gennemført af Asmindkloster og Agroskolen.