Lyt til artiklen:

Ny undersøgelse: Corona har sendt børnene ud af køkkenet

00:00
Hastighed: ???x
02:20

Fotos af familiesamvær i køkkenet, lækker mad og flotte kager har floreret på de sociale medier under coronapandemien. Men helt nye tal fra rapporten 'Børn, Unge og Mad 2021', som Arla Fonden står bag, viser, at virkeligheden har været anderledes.

Faktisk er antallet af børn, der har hjulpet til med at lave mad i hjemmet, faldet i løbet af corona-perioden. Fra 67 procent sidste år til 61 procent i år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er overraskende tal, der tyder på, at familierne har haft svært ved at få hverdagen til at hænge sammen, og at forældrene ikke har haft overskud til at tage børnene med i madlavningen. Og selvom det er forståeligt, så er det virkelig et problem, siger Sanne Vinther, direktør i Arla Fonden.

Sanne Vinther understreger, at børns engagement i madlavningen er afgørende for, om de bliver i stand til at tage vare på deres egen sundhed, når de forlader hjemmet.

- Man kan godt trække på skuldrene over, at færre børn er med i køkkenet, men det vil være en fejl. Børn der ikke kan lave mad, ender ofte med at vælge usunde løsninger, når de flytter hjemmefra, siger Sanne Vinther.

Flere mobiler og færre regler

Det er dog ikke kun børnenes tid i køkkenet, coronapandemien har præget. En udfordrende hverdag med hjemmearbejde, restriktioner og hjemmeundervisning har også ændret måltidssituationen i familierne.

Tallene fra undersøgelsen viser, at der i løbet af corona-året er kommet færre regler omkring måltidet i hjemmene. Flere børn har for eksempel lov til at have mobiler ved bordet. Antallet af børn, der gerne må have mobilerne med til aftensmaden, er steget fra 20 til 25 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samtidig oplever færre af børnene, at familierne sidder ved bordet og spiser sammen. Færre børn skal vente med at rejse sig, til alle har spist. Og færre familier har holdt fast i reglen om, at børnene skal smage på det, der bliver serveret.

Selvom faldene ikke er dramatiske, er der samlet set kommet færre regler omkring måltidet. Og også det er problematisk, mener Sanne Vinther.

- Kan det ikke være lige meget, om vi tjekker en sms, mens vi spiser? Nej, det kan det ikke. Når vi har faste rammer, så har vi mulighed for nærvær og samtale. Derfor er det mindre samlende måltid et problem, siger Sanne Vinther.