Abonnementsartikel

VengSystem A/S har videreudviklet deres Hi-Lo-styring til intelligent Hi-Lo-ventilation og har for dette fået to stjerner på Agromek.

Der er tale om, at antallet af omdrejninger på ventilatorvingen i skorstenen generelt reduceres.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Firmaet regner med, at det kan genere en energibesparelse på fem procent på årsbasis.

Firmaet ved godt, at de reducerede omdrejninger vil gøre udsuget mere følsomt for vindens påvirkning. Man kan derfor ikke være sikker på luftkvaliteten, og der vil være et forhøjet varmeforbrug.

VengSystem tager imidlertid højde for dette med en CO2-styring af minimums-ventilationen. Så kan der nemlig løbende kompenseres for uønskede afvigelser.

I intelligent Hi-Lo-ventilation udnytter man det forhold, at der er en sikker sammenhæng mellem luftbehovet i en stald og luftens temperatur udenfor.

Man kan derfor lade frekvensstyringen, der er fælles for en række staldsektioner, styre ud fra udetemperaturen. Man kan eksempelvis have 40 procent omdrejninger fra tre grader og nedad. Mellem tre grader og otte grader stiger omdrejningerne gradvist fra 40 til 60 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Over otte grader udenfor arbejder anlægget som det tidligere anmeldte Hi-Lo-system: Normal strøm til ventilatorerne om sommeren og strøm fra en fælles frekvensstyring (vinterstrøm), når det ikke er sommer.

I praksis laves denne intelligente Hi-Lo-ventilation ved at sætte et ekstra objekt, VE245, ved siden af frekvensstyringen. Objektet styres af en VE108 og en udendørs temperaturføler, der allerede er der.

Hi-Lo-metoden er patentanmeldt.