Lyt til artiklen:

DNA mærker giver sikkerhed i stamdatabog

00:00
Hastighed: ???x
05:23

Høbbet A/S har igennem de sidste 4-5 år benyttet Allflex DNA mærker til alle deres dyr. DNA mærkerne kom frem på markedet omkring 2015, skriver Allflex i en pressemeddelelse.

- Det er let og ligetil at tage prøven, og samtidig sætte øremærket i. Prøven kommer direkte i frysen, så det er klart den lille meromkostning værd på lang sigt, siger Anders Pedersen driftsleder hos Høbbet A/S, der er beliggende i Svanninge Bjerge på Sydfyn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Svarene fra prøver modtager kunden indenfor max 14 dage, både pr. mail og brev.

Avlsdyrene hos Høbbet bliver solgt baseret på den genomiske prøve, der følger med dyret. Kunderne kan være alt fra opstart af en besætning med flere dyr til græsningslav, de mindre hobbylandbrug, der køber drægtige kvier eller 2 kalvs køer og ellers nærmiljøet omkring det sydfynske.

Dyr til kødsalg bliver slagtet direkte hos den lokale slagter i Vester Hæsinge og solgt via webshoppen og slagteren i Vester Hæsinge, hvor kunderne kan købe kødet direkte. Alt i alt er bæredygtigheden i top og kunderne ved hvor kødet stammer fra og Co2 niveauet er begrænset Når Fodret består af naturpleje og lokalt produceret græs-wrap.

DNA test er nødvendige for at opretholde den rigtige sammensætning af dyrene, dette sker ved at der en gang i mellem bliver tilkøbt nyt blod i form af tyre til besætningen samt kigget nærmere på hvilke dyr der har anlæg for horn

- Vi søger at begrænse de hornede dyr og fremme de pollede og altid holde en sund besætning, da vi så på den måde sparer en del tid og arbejde efterfølgende" Udtaler Anders Pedersen, driftsleder hos Høbbet A/S.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er ikke kun hos malkekvæg der er fordele i at benytte DNA mærker, det giver en langt større mulighed for at påvirke ens egen besætning.

- Hvis man blot tester for at teste, så opnår man ikke de bedste resultater. Hvis man derimod går ned i informationerne og finder frem til de rigtige detaljer, så vil man kunne skabe en besætning der er optimeret ud fra den viden, som gør at du opnår langt bedre resultater, siger Henrik Pedersen, Salgskonsulent hos Allflex.

rich-media-3
DNA øremærker fra Allflex. Pressefoto.

Welsh Black kvæget hentet til Danmark

Racen Welsh Black- kvæget er hentet til Danmark siden 2007 fra Wales af Bikubenfonden i forbindelse med opstart af græsning i naturområdet Svanninge Bjerge. Racen er betegnet som værende en 2 formålsrace, normalt er denne op til 70'erne blevet brugt til mælkeproduktion, men hos Høbbet A/S bliver de brugt som en kødkvægsrace og kødet er eftertragtet grundet smagen, bæredygtigheden og dyrevelfærden, der ligger i grundtanken hos Høbbet A/S. Besætningen består på nuværende tidspunkt af 100 moderdyr total set 300 dyr i alt.

Racen stammer fra Wales og er en blid race, der er meget godmodige af sig. Racen har dens styrke i at den tidligere har været benyttet som malkekvæg, da de er gode til at tage sig af deres afkom og sikre at disse får den mest optimale næring som koen kan give videre til kalven. Tyrene af racen behøver ikke at blive kastreret, da racen er blidere end mange andre.

Naturpleje der skaber biodiversitet

Høbbet A/S er ejet af Bikubenfonden. Der bliver fra ejerskabet sat fokus på at alt skal gå op i en højere enhed, da man på Bikubenfondens egne arealer i Svanninge Bjerge samt på de arealer, der græsses for Naturstyrelsen ønsker at skabe naturpleje i området. Racen Welsh-Black er bl.a. sat ud på ca. 300 hektar skovområde i Svanninge Bjerge for at fremme biodiversitet og naturpleje området.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Køernes græsning fremmer blomstrende urter og holder nogle områder lysåbne så det ikke gror til i skov, de slider også på landskabet og deres afføring er også med til at skabe biodiversitet i området, siger Caroline Vandt Madsen, biolog i Svanninge Bjerge.

Biodiversitet er det mylder af liv, der er overalt på jorden i form af dyr, planter, insekter, svampe og bakterier, alt levede. Der er i øjeblikket meget fokus på at flere arter forsvinder i større hast end tidligere og dette er et af de tiltag, der er taget for at bevare biodiversiteten i det sydfynske samtidig med at der er gennemsigtighed til kunderne.

Dyrene spiser det de finder, og der bliver dagligt ført tilsyn til dyrene for at sikre, at de har den mængde mad, de har brug for. I lavperioderne tilføjes der hø og kraftfoder. Der må dog ikke tilskudsfodres på naturarealerne, og derfor bliver nogle arealer i perioder lukket, så naturen kan nå at udvikle sig til, igen at være føde til dyrene. Dyrenes beskyttelse føre jævnligt tilsyn på stedet og Høbbet A/S har de sidste mange år været godkendt, så dyrenes velfærd er i fokus fra de bliver født til slagtning.

rich-media-5
Henrik Pedersen, Salgskonsulent hos Allflex. Pressefoto.

Den genomisk test i praksis

Landmanden udtager prøverne på de kvier eller tyrekalve de ønsker at få lavet en DNA test af via deres øremærker, så når landmanden isætter øremærket tager du samtidig en vævsprøve. Æsken med prøverne bør opbevares i enten køleskabet eller fryseren indtil æsken er fuld hvorefter den bliver sendt med posten til analyse hos Eurofins. Der går max 14 dage. så har landmanden svarene tilbage via mail og brev. Der kan bestilles analyser på dyr i alle de besætninger, som bedriften ejer.

Udover genomiske test er det også mulig at bestille forældreskab og test for diverse arvelige defekter. På den måde mindsker du arvelige sygdomme.