Lyt til artiklen:

Næsten 0,6 millioner flere svin er slagtet i 1. kvartal i år

00:00
Hastighed: ???x
02:29

Med 5,1 millioner svineslagtninger i første kvartal 2021 blev der slagtet næsten 0,6 millioner flere svin end i første kvartal 2020. Samtidig var der et lille fald i eksporten af levende svin, hvorefter der samlet set blev produceret 6,5 procent flere svin.

Kapacitetsproblemer på slagterierne i 2020, bl.a. pga. COVID-19, har medført, at en del af svinene har gået i længere tid i staldene, før de blev sendt til slagtning, hvilket er en del af baggrunden for det høje antal slagtninger i første kvartal 2021. De eksporterede svin er primært smågrise, som opdrættes til slagtning i modtagerlandet, skriver Danmarks Statistik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Eksport af levende dyr

Opgørelsen viser flere slagtninger af svin og færre slagtninger af kvæg og fjerkræ.

Eksporten af levende dyr, både kvæg og svin, faldt i første kvartal 2021 i forhold til fjerde kvartal 2020, og det samme var tilfældet for antallet af slagtninger af kvæg og fjerkræ. Eksporten af kvæg og svin var primært kalve og smågrise, som opdrættes til slagtning i modtagerlandet.

Opgørelsen viser at der blev produceret mindre mælk og flere æg i første kvartal 2021.

Den samlede produktion af mælk faldt med 1,6 procent i første kvartal 2021 i forhold til første kvartal 2020 - heraf faldt den økologiske mælk med 1,9 procent.

Når man ser på antal malkekøer, så var der lidt flere malkekøer pr. 30. marts 2021 end på samme tidspunkt i 2020.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Produktionen af æg steg 3 procent i forhold til samme kvartal sidste år, og her var det især antallet af skrabeæg, der steg. Faldet i fritgående æg skyldes, at nogle af disse æg blev solgt som skrabeæg pga. reglerne i forbindelse med fugleinfluenza.

Den animalske produktion steg

Det samlede mængdeindeks for den animalske produktion steg med 2,6 procent i første kvartal 2021 i forhold til samme kvartal i 2020. Det skyldes primært, at produktionen af svin steg. Bestanden af svin er ligeledes steget, se seneste svinetælling på statistikbanken.dk/svin.