Lyt til artiklen:

Agri Nord: Landmænd skal lære at tage deres sundhed alvorligt

00:00
Hastighed: ???x
03:59

Agri Nord inviterer til sundhedskursus, hvor der vil være fokus på det psykiske velbefindende. Det halter nemlig gevaldigt på området, lyder det i en pressemeddelelse.

- Jeg oplever landmænd, der pisker afsted fra morgen til aften. De sover dårligt, og de er stressede, siger Ulla Markvard, der er HR- og ledelseskonsulent i Agri Nord.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor har hun taget initiativ til et to-dages kursus for landmænd, der skal lære at tage deres mentale sundhed alvorligt.

Kurset afholdes over to dage den 8. og 15. juni henholdsvis hos Agri Nord i Aalborg og på HEG - Himmerlands Erhvervs- og gymnasieuddannelser i Aars.

Store bedrifter bliver svære at overskue

Problemet med de stressende landmænd er steget i takt med, at ejendommene er vokset.

- Mange af de landmænd, jeg er i kontakt med, har svært ved at uddelegere opgaverne. Det betyder, at de selv vil være inde over alle opgaver, og det slider de sig selv op på, siger Ulla Markvard.

Hun rådgiver landmændene i personaleledelse og HR-anliggender, og det er i det arbejde, at hun har fået øje på behovet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis landmændene skal gøre noget godt for deres virksomhed, skal de gøre noget godt for sig selv, siger hun.

Søvnløshed og knuder i maven

I løbet af de to kursusdage kommer landmændene blandt andet til at møde både en søvnvejle-der, en stresscoach, en socialkonsulent og en landmand, der allerede har høj fokus på sundhed hos sine medarbejdere.

Formålet er, at landmændene skal lære at lytte mere til kroppens signaler.

- Landmænd har det med at negligere gener og de signaler, de får fra kroppen. Det kan for eksempel være ondt i maven eller problemer med at sove, siger Ulla Markvard.

Hun hører også mange undskyldninger for, hvorfor landmændene bare fortsætter deres stressende hverdag uden at lave forandringer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg hører udtryk som "det er en livsstil", og "sådan har jeg altid gjort eller "jeg kan jo ikke lade være". Men det skal vi altså have gjort op med, siger Ulla Markvard.

Sundere hverdag

Kurset afholdes i samarbejde med fem nordjyske kommuner; Aalborg Kommune, Mariagerfjord Kommune, Rebild Kommune, Vesthimmerlands Kommune og Jammerbugt Kommune.

Alle kommuner har en række sundhedstilbud, som landmændene kan gøre brug af, hvis de efter kurset får lyst til at ændre deres stressede hverdag.

Repræsentanter for de enkelte kommuners sundhedsområder er med på kurset, hvor de har indlæg om søvn, stress og de tilbud, der findes i de enkelte kommuner.

Fysioterapeut og søvnvejleder Torunn Rørvik er en af oplægsholderne, og hun vil fortælle land-mændene om, hvorfor det er vigtigt at få en god søvn, men også fortælle om, hvad man kan gøre, hvis man har svært ved at sove.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Dårlig søvn påvirker det hele. Både det psykiske og fysiske helbred. Risikoen for hjertekarsygdomme stiger, mentale lidelser forværres, og man mister koncentrationen. Vi ved også, at man spiser flere kalorier, hvis man sover dårligt, så det er en ond spiral at komme ind i, siger fysioterapeuten, der gennem sit arbejde har mødt mange landmænd, der nedprioriterer søvn.

- Landmændene har travlt, og kan de få lidt ekstra timer ved at sove mindre, så er der nogen, der vælger det. Og det gælder nu også alle mulige andre befolkningsgrupper. Men alting har en pris. Det har søvnmangel i høj grad, men det måske ikke noget, man lige tænker over, siger hun.

Medarbejderne skal også trives

Alle kommunerne har desuden virksomheds- og fastholdelseskonsulenter, der arbejder med at forbedre arbejdsmiljøet på landbrugene og i andre erhverv.

På kursets anden dag er der i lige så høj grad fokus på det gode arbejdsmiljø og medarbejdernes trivsel og sundhed.

- Det er også vigtigt, at landmanden har fokus på medarbejdernes trivsel, siger Ulla Markvard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kommunerne tilbyder blandt andet råd og vejledning, hvis helbredet driller. Det kan være i forhold til hjælpemidler, omplacering eller omskoling eller personlig assistance.