Lyt til artiklen:

Stor efterspørgsel på HR- og ledelsesrådgivning i landbruget

00:00
Hastighed: ???x
02:31

Et par køer, en so med smågrise og to-tre hektar med afgrøder. Det er efterhånden mange år siden, man kunne drive et landbrug af den størrelse og stadig tjene penge til dagen og vejen. Opkøb, udvidelse og effektivisering har løbende gjort sit indhug i dansk landbrug, og i 2016 krydsede erhvervet en milepæl, da antallet af heltidslandbrug dykkede til under 10.000 - næsten en halvering på 10 år, skriver Sagro i en pressemeddelelse.

Arealet der opdyrkes eller benyttes af landbruget er dog stort set uændret, og dette vidner om bedrifter der gradvist er blevet større og større. Med størrelse og stigende produktion er behovet for flere medarbejdere også steget hos de danske landmænd, og det sætter krav til ledelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Landmænd er generelt dygtige erhvervsdrivende og ledere. Det er nødvendigt, når man driver en virksomhed, der omsætter for syvcifrede beløb. Men ligesom andre mellemstore virksomheder kommer der ofte tidspunkter, hvor man kan få behov for input udefra i form af sparring, HR eller konflikthåndtering, siger Bo Kær Pedersen, der er HR- og ledelsesrådgiver hos Sagro.

Certificeret coach

Tidligere har han og to kollegaer stået for al rådgivning omkring HR og ledelse hos landets andenstørste rådgivningsselskab, men på grund af den stigende efterspørgsel på professionel ledelsesrådgivning i landbruget, fik han d. 1. april selskab af Bettina Byskov, der har en længere karriere inden for området, og hun glæder sig til at gøre brug af sine evner som rådgiver i landbruget.

- Som certificeret coach har jeg specialiseret mig i Emotionel Intelligent Ledelse. Jeg benytter blandt andet værktøjerne herfra til at lære ledere og teams at forstå, hvordan følelser påvirker både egen og andres adfærd på arbejdspladsen, samt hvordan de håndterer egen og andres adfærd i en travl og omskiftelig hverdag. Det er slet ikke så langhåret som det lyder. Til gengæld virker det. siger hun.

Med Bettina på holdet håber Bo Kær Pedersen på at kunne sætte mere fokus på forebyggelse og mindre på ildslukning.

- Vi oplever en gang imellem, at vi først bliver involverede, når det virkelig brænder på. For eksempel kan medarbejdergruppen være på vej i opløsning, eller effektiviteten være kraftigt faldende. Fra vores stol er ønskescenariet, at lederne tager os med tidligt i forløbet, og det er også i deres interesse, siger Bo Kær Pedersen.