Abonnementsartikel

VengSystem har udviklet en sensor, der kan spare dagevis af tændte varmelamper i farestalden. Den har fået to nyhedsstjerner på Agromek.

Det er den eksisterende VE122S, der er videreudviklet, VE122B.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I forhold til den kendte har VE122B en infrarød sensor med et snævrere synsfelt og er forsynet med et længere kabel.

Formålet er først at starte varmelampen automatisk, når den første pattegris er født, hvorved der spares energiforbrug inden faring, hvor mange producenter har varmelamperne tændt i op til flere dage, inden pattegrisene er født.

Måler varmen fra den nyfødte

Inden forventet faring flyttes den infrarøde føler fra overdækningen over smågrisehulen til farebøjlen, hvor den sættes fast, så den kan se et lille stykke af gulvet bag ved soen.

Den placeres, så den ikke kan se selve soen, dens hale, urin eller afføring.

VE122S vil nu reagere, hvis der konstateres en temperaturstigning på et antal grader og indenfor et bestemt tidsrum.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når det konstateres, tændes lampen, og føleren flyttes efterfølgende tilbage til overdækningen, og VE122B styrer varmen i hulen på samme måde, som VE122S gør.

Da de fleste varmelampepærer går itu ved tilslutning af strøm, har VE122B en alarm indbygget. Den kan via et VE-Bus-kabel sende besked til en VE120 farecentral, som så kan alarmere om den passerede faring.

Personalet kan på et display se, hvilken sti, der er tale om og kan gå til stien for at checke, at lampen varmer ok.

Udnyttelse af denne løsning kræver, at gulvet i hulen kan opvarmes på et par timer. Visse gulvtyper kan ikke klare dette krav, men lægger man en isolerende måtte ind i hulen, kan det lade sig gøre.

Metoden er patentanmeldt.