Lyt til artiklen:

Foreløbig ingen lugtgener ved minkopgravning

00:00
Hastighed: ???x
01:47

Abonnementsartikel

Den frygtede stank af forrådnede mink udeblev de første timer efter, at prøveopgravningen af mink blev indledt ved Nørre Felding.

Der var kun en almindelig lugt af mink at spore få timer efter åbningen af minkmassegravene ved Nørre Felding torsdag morgen klokken fire. Og efter at de første lastbiler var kørt væk med de delvist nedbrudte mink-kadavere i retning mod forbrændingsanlæggene. Det konstaterede Maskinbladets reporter på stedet.

Indsatschef i Fødevarestyrelsen, Kasper Klintø, fortalte, at han forventer cirka 35 læs døde mink i forbindelse med prøveopgravningen, men at det nøjagtige omfang afhænger af, hvordan forbrændingen af de delvist opløste mink.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Gravemaskinerne gik i gang torsdag morgen ved firetiden, og Fødevarestyrelsen forventer at prøveopgravningen resulterer i cirka 35 læs døde mink til forbrændingsanlæggene. Foto: Uffe S. Kristensen.

Prøveopgravningen forventes at vare tre dage, og den egentlige opgravning forventes at begynde cirka den 25. maj.

Hvis alt går efter planen, forventer Fødevarestyrelsen, at opgravningen i Nørre Felding er afsluttet midt i juni, hvorefter indsatsen fortsætter i Karup.

Fødevareminister Rasmus Prehn var også til stede for at overvære prøveopgravningen, og han erkendte, at det havde været optimalt at brænde minkene af fra starten i stedet for at begrave dem.

- Men det viste sig, at der var et kapacitetsproblem, sagde han ved gravene i Nørre Felding.

Han tilføjer, at han mener, at beslutningen om at slå alle danske mink ned var rigtig af hensyn til folkesundheden, og han påpeger, at beslutningen om at grave minkene ned skete under voldsomt pres.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men med den viden, vi har i dag, er det oplagt, at der er ting, vi kunne have gjort anderledes, siger ministeren.

Rasmus Prehn fastholder dog, at de omfattende minkgrave ikke bør give miljøproblemer.

- Måske kunne de give problemer, og derfor graver vi dem op, siger han og henviser til, at det, han får at vide, er, at der ikke bliver miljøproblemer, og at naturområdet bliver, som det var.

- Og det har jeg tillid til, siger han.