Lyt til artiklen:

Nyt biologisk middel letter varmestress på kartofler

00:00
Hastighed: ???x
03:16

Fremtidens fødevareproduktion vil i høj grad kræve, at der tænkes i nye baner, og at der hentes værktøjer ned fra uvante hylder. Derfor tror Syngenta på, at der er brug for produkter, som udnytter naturens egne styrker, til at komplimentere deres eksisterende produktkategorier. Derfor lancerer de nu biostimulanten Quantis som deres første biologiske middel på det danske marked.

Det skriver Syngenta i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Dette er første produkt af flere i vores arbejde med at tilbyde landmænd nye løsninger, der kan bruges side om side med de kendte syntetiske midler. Vi er i fuld gang med at teste flere biologiske produkter i Danmark, da vi ønsker at levere produkter og løsninger - teknologiske, biologiske såvel som syntetiske - hvor vi nøje kan beskrive hvordan de bidrager til at opnå bedst mulige dyrkningsvilkår, fortæller produktchef Inge Fiil Poulsen fra Syngenta Nordic

Særlig effektiv i kartoffelmarken

Quantis er udviklet til netop at være effektiv mod den tørke- og varmestress, afgrøder kan udsættes for løbende i sæsonen. Midlet kan anvendes i alle typer afgrøder, og hos Syngenta forventes det, at særligt de danske kartoffelavlere vil få gavn af biostimulantens effekter.

- De danske vejrforhold er de senere år blevet mere og mere ekstreme. Danske landmænd kan ikke længere regne med, at sæsonerne udvikler sig ensartet. For kartoffelavlere er særligt de stigende temperaturer en udfordring, da høje varmegrader er problematisk for væksten. Derfor har vi i Syngenta set på, hvordan vi kan booste afgrødens forsvarsmekanisme, så den ikke skades unødvendigt af det varmere vejr, fortæller Inge Fiil Poulsen og fortsætter:

- Kommer temperaturen over 25 grader, vil kartoffelplanten blive så stresset, at den stopper væksten og lukker ned for processer, der er vigtige for fotosyntesen. Tørke, der ofte følger med varme, kan man til dels vande imod, hvorimod der skal andre midler til, for at stoppe de fysiologiske processer, planten sætter i gang, når den rammes af hård varme. Forsvarsmekanismerne koster energi som afgrøden ikke får igen, og som derfor vil koste på udbyttet til høst.

Økologiske såvel som konventionelle landmænd kan anvende Quantis for at afhjælpe deres afgrøders tørke- og varmestress.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En stærk kombination af virkningsmekanismer

Den nye biostimulants effekt overfor varmestress leveres gennem en let tilgængelig blanding af organisk kulstof, aminosyrer, kalium og calcium, der supplerer plantens egne molekylære cellefunktioner. Forsøg både herhjemme såvel som England, viser alle gode resultater ved forebyggende sprøjtninger med Quantis i kartofler.

- Vores forsøg viser de bedste resultater, når Quantis anvendes, inden den stressede periode opstår. Dertil viser forsøgene den bedste effekt ved at sprøjte 1-3 gange i sæsonen med 2 liter Quantis til 150-200 liter vand pr. hektar, slutter produktchef Inge Fiil Poulsen.