Lyt til artiklen:

Hyldest til landskabsmaler

00:00
Hastighed: ???x
02:57

Abonnementsartikel

Landbrugets Kulturfond kårer bedste landskabsmaleri i stor priskonkurrence.

Landskabet, og de mennesker, der bor og arbejder i det har gennem århundreder været flittigt brugt som motiver af nogle af vores mest elskede danske malere. Det er et vigtigt og smukt stykke dansk kulturhistorie, skriver l&F i en pressemeddelelse.

Den tradition vil Landbrugets Kulturfond holde i live, og har med en stor priskonkurrence sat fokus på landskaberne i det 21. århundrede. "Nutidslandskaber og de mennesker og redskaber, der former den" er titlen på konkurrencen, hvis tre bedste bidrag modtog deres velfortjente priser fredag i Axelborgs historiske rådssal.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bidragene til konkurrencen var præget af stor kvalitet og spændvidde. Men dommerne var ikke i tvivl om, hvilket billede, der bedst løste opgaven.

Karen Gabel Madsen modtog førsteprisen på 100.000 kroner for et stort maleri af en mark med konturer af en moderne stald og traktorer med redskaber som transparente spor i motivet. Et næsten metafysisk billede men fuld af realisme.

Bente Scavenius, kunstkritiker, har været formand for bedømmelseskomiteen.

- Karen Gabel Madsen har løst opgaven med en meget stærk fornemmelse for dens karakter. Hun skildrer landbruget med stor indfølingsevne stor troværdighed, og på en moderne måde. Vinderbilledet rummer meget loyalitet mod landbruget, kombineret med originalitet og samtidighed. Det er uden tvivl det bedste billede i konkurrencen, siger Bente Scavenius.

Andenprisen gik til Mark Holm Møller og tredjeprisen til Anne Koldsø.

Artiklen fortsætter efter annoncen

53 billedkunstnere

Karen Gabel Madsen siger om sit vinderbillede:

- At forsøge at forny landskabsmaleriet var en god udfordring for mig. Jeg er vokset op på en gård i Vestjylland, men har ikke brugt landskabet så direkte og entydigt før. At bruge en gård, jorden, det lange udsyn, krydret med et par store maskiner, blot forstyrret af blomster i bunden, er nyt for mig. Og dog meget velkendt - det er et landskab der bor i mig og blomstertyper jeg kender fra grøftekanterne i barndommen. Både maskinerne og ensomheden er større nu end dengang, er mit indtryk. Blomsterne langs markerne bliver heldigvis igen prioriteret mange steder.

Hele 53 billedkunstnere indleverede værker til priskonkurrencen.

Værkerne blev bedømt af en komité bestående af:

Bente Scavenius, kunstkritiker, forfatter og mag.art. (formand)

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jens Erik Sørensen, kunsthistoriker mag. art. og tidl. dir. for ARoS

Jesper Christiansen, kunstmaler, professor

Allan Otte, billedkunstner uddannet på Det kgl. Danske Kunstakademi

Helle Juhl, forfatter, journalist og medlem af Kulturfondens bestyrelse

Bent Claudi Lassen, formand for Kulturfonden

Landbrugets Kulturfond har bl.a. til formål at "anerkende og støtte initiativer til fremme af landbokulturen i videste forstand og bidrage til forståelsen af dens værdier i landdistrikterne og i det øvrige samfund, herunder at støtte kunstnerisk initiativ.