sonsoreret-indhold

Automatisk oplæsning:

Brugt lægger blev starten på et tæt og godt samarbejde

00:00
Hastighed: ???x
00:00

Samarbejdet mellem den unge kartoffelavler Christoffer Ulrich og Grimme Skandinavien blev udfordret, da en brugt kartoffellægger ikke fungerede som forventet, men takket være sæsongaranti på læggeren og en pragmatisk tilgang til problemet fra begge sider blev samarbejdet kun stærkere.

Den unge nordjyde Christoffer Ulrich startede sin karriere som kartoffelavler i 2018, og i det første år udførte maskinstationen samtlige opgaver fra lægning og til optagning af de 14 hektar kartofler.

- I 2019 skulle jeg dyrke 75 hektar med kartofler, og derfor begyndte jeg at se mig om efter egne maskiner. I Maskinbladet faldt jeg over en brugt lægger, der var til salg hos Grimme Skandinavien, men da jeg besøgte virksomheden i Rødkærsbro, var læggeren desværre blevet solgt. De havde dog en tilsvarende lægger på vej ind fra en anden kunde. Læggeren var med gødningsplacering og udstyr til flydende bejdse, og jeg købte læggeren på betingelse af, at Grimme Skandinavien byggede den om til den ønskede rækkeafstand, forklarer Christoffer Ulrich.

Sæsongarantien holdt

Af forskellige grunde blev den brugte lægger forsinket, og da den endelig dukkede op, opdagede Christoffer Ulrich at pumpen til bejdseudstyret skulle trækkes af traktorens kraftudtag.

- Vi kører pløjefrit, og derfor havde jeg planlagt at koble læggeren efter en Agrisem grubber. Derfor var det ikke muligt at anvende traktorens kraftudtag. Problemet blev løst ved at Grimme Skandinavien byggede læggeren om til pulverbejdse, og så var vi klar til at køre i marken, siger Christoffer Ulrich.

Her måtte den unge nordjyde blot sande, at de problemer, der var løst, blot var starten på andre problemer.

- I løbet af det forår kom jeg vist til at kende de fleste montører hos Grimme Skandinavien, og jeg kan kun rose dem for at være dedikerede og komme hver gang jeg ringede. Ved fælles hjælp fik vi os kæmpet i mål, og jeg var virkelig glad for, at jeg havde købt læggeren med sæsongaranti, og at Grimme Skandinavien også stod ved det, lyder det anerkendende fra Christoffer Ulrich.

Ser fremad og finder løsninger

Oven på det hektiske forår er Christoffer Ulrich skuffet, og i tvivl om hvad han skal stille op med læggeren, men samtidig er han også taknemlig for, at Grimme Skandinavien løste problemerne på sæsongarantien.

- Jeg købte læggeren af Per Rasmussen, Grimme Skandinavien, og efter at kartoflerne er i jorden, ringer jeg til ham og giver udtryk for min frustration over læggeren. Vi får en god dialog, og blev enige om, at det var bedst, at jeg kommer af med den brugte lægger. Jeg køber i stedet en fabriksny firerækket GRIMME GL430 lægger med kamformer og Isobus-styring, siger Christoffer Ulrich, der erkender at samarbejdet med Grimme Skandinavien kom dårligt fra start, men takket være en konstruktiv og åben dialog er der ryddet op, og i dag er han glad for at han valgte Grimme Skandinavien som samarbejdspartner, og så indfrier den nye lægget til fulde de høje forventninger, som Christoffer Ulrich har til et produkt fra GRIMME.

rich-media-1
Samarbejdet med Grimme Skandinavien blev udfordret af en brugt lægger, der ikke fungerede som forventet, men i dag er Christoffer Ulrich rigtig godt tilfreds med samarbejdet.

Større areal og egen optager

Da han allerede i 2020 udvider arealet med kartofler til 125 hektar og satser på at nå 150 til 170 hektar investerede han også i en ny GRIMME SE150-60 kartoffeloptager. Kartoflerne dyrkes på kanten af St. Vildmose, hvor jorden kan blive blød, og derfor fik han optageren monteret med hjultræk og specielle tvillinghjul med IF-dæk fra Michelin. For at øge effektiviteten er optageren også monteret med en nonstop aflæssertank.

rich-media-2
Optageren fra GRIMME er monteret med hjultræk og specielle tvillinghjul med IF-dæk fra Michelin.

Gør det enkelt

Christoffer Ulrich dyrker i år 356 hektar. Arealet indgår i et driftssamarbejde med hans far, Jan Ulrich, og tilsammen dyrkes der cirka 1.600 hektar. Melfabrikken, AKV, har skåret lidt i arealet med kartofler, og derfor indgår der ikke som planlagt 140 hektar men 125 hektar med kartofler markplanen for 2021.

Boniteten er JB2-4, og kartoflerne dyrkes uden kunstvanding. Før kartoflerne lægges harves jorden to gange med en dybdeharve, og samtidig med at kartoflerne lægges, løsnes jorden med Agrisem-grubber i 30-40 centimeters dybde.

rich-media-3
For at få plads til grubberen imellem traktor og lægger, har Christoffer Ulrich fået fremstillet et specielt træk, der forskyder koblingspunktet bagud.

- Vi vil gerne gøre det enkelt, og derfor strenglægger vi ikke, og kamformeren på den nye lægger færdiggør kammene, og så resterer der kun et par sprøjtninger mod ukrudt og de nødvendige sprøjtninger mod kartoffelskimmel. På den nye lægger er der elektronisk afblænding, så der fra terminalen kan etableres sprøjtespor, der matcher sprøjten på 36 meter, siger Christoffer Ulrich.

rich-media-4
Den nye GRIMME-lægger er med kamformer, og der udlægges automatisk plejespor, der matcher sprøjten på 36 meter.