Abonnementsartikel

Hollandske svineproducenter er opsatte på at genvinde det tyske marked for afsætning af smågrise. På det marked har de i nogle år været fortrængt af danske svineproducenter, som årligt sender cirka fem millioner smågrise til opfedning i Tyskland.

Hollænderne sætter ind med en markant styrkelse af deres markedsføringsindsats, og det har fået Danske Svineproducenter til at råbe ”vagt i gevær” og stille krav om, at den danske eksport støttes tilsvarende med markedsføring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Emnet kommer til debat i eftermiddag på Agromek i Herning, hvor Danske Svineproducenter holder pressemøde om emnet – i øvrigt et pressemøde, som svineproducentorganisationerne i Tyskland, Holland og Belgien er medindbyder til.

De fire landes svineproducentforeninger mødes et par gange om året – denne gang i Danmark i forbindelse med Agromek – og mødes afsluttes med et fælles pressemøde, hvor de danske svineproducenter har planer om at ”stjæle” dagsordenen.

- Der er behov for en hurtig dansk indsats, hvis vi ikke skal risikere at miste markedsandele. Vi skal opruste vores markedsføring i Tyskland nu, mener Danske Svineproducenters formand, Torben Poulsen.

En fælles opgave

Svineproducentformanden vil arbejde for, at Dansk Svineproduktion (DSP) påtager sig opgaven, men slår fast, at hvis DSP ikke gør det, så gør Danske Svineproducenter.

- Vi sender allerede nu seks millioner grise til eksport og regner med at eksportere endnu flere de kommende år. Derfor skal vi være oppe på dupperne. Markedet kommer ikke af sig selv, og hvis ikke vi kommer i gang nu, risikerer vi, at hollænderne tager en stor bid af vores marked, siger Torben Poulsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er dog ikke i Danske Svineproducenter de største forhåbninger til, at DSP påtager sig markedsførings-opgaven.

- Men det plejer at virke motiverende, når vi siger, at hvis ikke DSP tager opgaven, gør vi det elv, siger direktør i Danske Svineproducenter Hans Aarestrup.

Danske Svineproducenter vil i givet fald søge om midler fra promilleafgiftsfondene til at gennemføre markedsføringen af danske smågrise over for tyske slagtesvineproducenter.

- Vi eksporterer cirka seks millioner smågrise, slagtesvin og søer til Tyskland – så er det vel ikke urimeligt, at afgiftsmidlerne fra en del af denne eksport bruges til afsætningsfremme af levende svin, siger Hans Aarestrup.