Lyt til artiklen:

Efter stor interesse: Lovforslag om Danmarks nye naturnationalparker er klar til Folketinget

00:00
Hastighed: ???x
02:23

Interessen for de mange nye, vilde naturoplevelser, der venter i Danmarks kommende naturnationalparker, har været nærmest overvældende, siden miljøminister Lea Wermelin og aftaleparterne bag Natur- og Biodiversitetspakken d. 18. januar præsenterede deres forslag til, hvordan rammerne for de kommende naturnationalparker på statens arealer skal se ud.

Det skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I alt har Miljøministeriet modtaget 210 høringssvar fra borgere og interessenter, der har bidraget med deres inputs og tanker for de kommende naturnationalparker. Områder, hvor naturen får plads til at udvikle sig på mere naturlige præmisser.

- Vi står i en naturkrise, og forskere og grønne organisationer har længe peget på naturnationalparker som et middel til at få vores natur på fode igen. Det kræver et opdateret regelsæt, som giver bedre rammer for netop natur og biodiversitet. Jeg er rigtigt glad for den store interesse og de mange inputs, vi nu har fået. Det er tydeligt, at det her er et emne, som rigtig mange danskere og interessenter interesserer sig for, siger miljøminister Lea Wermelin.

Lovforslaget fremsættes nu i Folketinget

Med lovforslaget foreslås et nyt kapitel om naturnationalparker til naturbeskyttelsesloven, og samtidig sker der ændringer af flere andre love for at give bedre mulighed for, at naturen i naturnationalparkerne kan udvikle sig på egne præmisser. For eksempel en justering af skovloven.

Der foreslås også en ændring i dyrevelfærdsloven for at give bedre mulighed for, at der kan udsættes store planteædere i naturnationalparkerne, som kan leve i naturnationalparkerne hele året og leve mere vildt, uden at der bliver gået på kompromis med dyrevelfærden.

- Når vi sætter køer, heste og andre græssende dyr ud på statens arealer, gør vi det for at hjælpe naturen. Men når vi lader dyrene give naturen en hjælpende hånd, har vi samtidig en pligt til at holde hånden under dyrevelfærden, det må vi aldrig gå på kompromis med. Og det er vigtigt at understrege, at hegnene skal holde de store græssere inde, ikke holde mennesker ude. Tværtimod håber jeg, at naturnationalparkerne vil være en invitation til, at endnu flere kan opleve vores fantastiske natur i Danmark, siger Lea Wermelin.